www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΝΔ: «Οχι» σε νέα μέτρα το 2012


Στις θέσεις της παραμένει η ΝΔ, τασσόμενη κατά της λήψης νέων μέτρων για το 2012, όπως προκύπτει από πληροφορίες που έγιναν γνωστές μετά τη σύσκεψη στα Γραφείο του κόμματος, υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά, εν όψει τις έλευσης της τρόικας την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι δεν χρειάζονται νέα δημοσιονομικά μέτρα, πέρα από όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο. Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι η λήψη νέων μέτρων δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητες αυτής της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, για τις οριζόντιες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που ο υπουργός Εργασίας έχει χαρακτηρίσει απαραίτητες, η ΝΔ θεωρεί ότι το θέμα έχει λήξει, ότι κακώς έχει αναχθεί σε
προτεραιότητα και ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την πέμπτη επικαιροποίηση του μνημονίου.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα μειώσεων των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα που έχει πέσει στο τραπέζι, λένε ότι κατ΄ αρχάς είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων. Θεωρούν ότι οι μισθοί δεν είναι το καθοριστικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα, η οποία συνδέεται με την φορολογία, με το ρυθμιστικό καθεστώς των επιχειρήσεων που περιλαμβάνει και το κόστος από τη γραφειοκρατία και από τις ασφαλιστικές εισφορές. Υποστηρίζουν ακόμη ότι στους τρεις αυτούς παράγοντες μπορούν να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις χωρίς να αγγιχτούν οι μισθοί.

Γενικότερα, η ΝΔ αμφιβάλλει για το ότι η συζήτηση περί νέων μέτρων προέρχεται από την τρόικα και εμμέσως θέτει ζήτημα επικοινωνιακών χειρισμών της κυβέρνησης.

Στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Δεν βλέπουμε άγριες διαθέσεις από την πλευρά της τρόικας και ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν ανοίγει περισσότερα μέτρα από όσα της θέτουν».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος του κόμματος Σταύρος Δήμας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας, ο σύμβουλος του προέδρου Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι τομεάρχες Κωστής Χατζηδάκης, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: