Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για την υπόθεση Εφραίμ.
«Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με βαθιά σχέση φιλίας και συνεννόησης η οποία εδράζεται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες των δύο χωρών. Οι δύο λαοί, μετέχοντας στην κοινή παράδοση της Ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύθηκε από το Βυζάντιο στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, που μεταφράσθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης», σημείωσε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.
«Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών». «Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις», διεμήνυσε ο κ. Δελαβέκουρας, για να προσθέσει ότι σε κάθε περίπτωση «παραμένουμε
προσηλωμένοι στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων».
Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ υποστήριζε ότι «η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκιση του (αρχιμανδρίτη Εφραίμ) πριν τη δικαστική διερεύνηση, δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Εντονες ήταν οι αντιδράσεις για τη ρωσική ανακοίνωση στην Ελλάδα, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα να επισημαίνει ότι «η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης της Ρωσίας στο ζήτημα της προσωρινής κράτησης του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου είναι απολύτως απαράδεκτη, πολύ περισσότερο που ετούτη τη φορά είναι επίσημη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών».
«Οι σκοπιμότητες», υποστηρίζει ο κ. Δρίτσας, «είναι εμφανείς και αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, αλλά και τις επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής της», «καμία όμως σκοπιμότητα δεν δικαιολογεί αυτήν την απροκάλυπτη επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, και μάλιστα με ηγεμονικό ύφος και με υποδείξεις προς τις ελληνικές δικαστικές αρχές», υπογραμμίζει και διερωτάται «για ποιον λόγο δεν υπήρξε αμέσως ανάλογη αντίδραση εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου