www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

΄Εργα για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στον Πειραιά


Δύο μεγάλα έργα που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας αλλά και της πόλης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εξήγγειλε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης.


Πρόκειται για την επέκταση του νότιου τμήματος του λιμανιού και την κατασκευή του υπερυψωμένου μέσου σταθερής τροχιάς (Monoreil) εντός της λιμενικής ζώνης του ΟΛΠ, τα οποία θα ξεκινήσουν το 2012 με την προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών εντός του α' εξαμήνου.


«Αποδεσμεύουμε πόρους από τα νεκρά έργα τα οποία είχαν ενταχθεί κατά τη σύνταξη του ΕΣΠΑ και τους αποδίδουμε σε έτοιμα έργα τα οποία σε λίγο θα ξεκινήσουν να εκτελούνται», δήλωσε ο
υπουργός και μίλησε για δημιουργία κέντρου προσέλκυσης της κρουαζιέρας στον Πειραιά.

Αναφέροντας ότι το 2011 ο ΟΛΠ είχε έσοδα 360 εκατ. ευρώ από την κρουαζιέρα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι αυτά να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει μεγάλες ευκαιρίες.


Ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης εμφανίστηκε αισιόδοξος για αύξηση της κίνησης στον τομέα της κρουαζιέρας με το νέο έτος, σημειώνοντας ότι το 2012 έχουν δηλώσει πως θα αφιχθούν στο λιμάνι του Πειραιά 800 κρουαζιερόπλοια.


Η επέκταση του επιβατικού λιμένα θα κοστίσει 230 εκατ. ευρώ και θα έχει έξι θέσεις ελλιμενισμού νέας γενιάς κρουαζιερόπλοιων, ενώ το κόστος του έργου υπερυψωμένου μέσου σταθερής τροχιάς θα ανέλθει στα 120 εκατ. ευρώ.


Το Μonorail θα έχει διπλή γραμμή με μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα και θα κατασκευαστεί σε ύψος 5,80 μ., ώστε να μην εμπλέκεται η κίνησή του με την κυκλοφορία των οχημάτων στις εισόδους και τις εξόδους του λιμανιού.


Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα έργα θα ενταχθούν στα προγράμματα της περιφέρειας, όπως και άλλα που αφορούν τον ΟΛΠ και ότι θα ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή τους.


Από την πλευρά ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ʼδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στη λιμενική πολιτική, δήλωσε ότι στόχος είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, προκειμένου να επιταχύνονται οι διαδικασίες υλοποίησης των λιμενικών έργων. Τέλος, ανέφερε ότι αυξήθηκε η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αλιεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: