www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΟΙΚ: Υπό επεξεργασία το αίτημα για τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία

Στο στάδιο της «έρευνας επί των τεχνικών στοιχείων που θα οδηγήσουν στην κατάρτιση συμφωνίας με την Ελβετία», βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της φορολόγησης των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών στα πιστωτικά ιδρύματα της Συνομοσπονδίας.


Σημείο αναφοράς και κατευθυντήρια γραμμή για τον ορθό προσανατολισμό της Ελλάδας ως προς τη διαμόρφωση των αιτημάτων της, θα αποτελέσουν οι σχετικές συμφωνίες που έχει καταρτίσει η Ελβετία με τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Αυτά αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 17 Νοεμβρίου προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Σκραφνάκη. Η βουλευτής καλούσε το ΥΠΟΙΚ να ενημερώσει τη Βουλή για το κατά πόσο
«επιταχύνονται οι δράσεις του υπουργείου για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού μηχανισμού καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», για το «πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των φυσικών προσώπων που φοροδιαφεύγουν», και «σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση των κεφαλαίων αυτών, προς όφελος της Ελλάδας».

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Οικονόμου, η Ελβετία μετά από διερευνητικές συνομιλίες που διεξήγαγε, στο πλαίσιο ad hoc ομάδων εργασίας, τόσο με τη Γερμανία όσο και με το Ηνωμένο Βασίλειο, ρύθμισε, μέσω συμφωνίας, τη φορολόγηση καταθέσεων που διατηρούν κάτοικοι των χωρών αυτών σε τραπεζικά ιδρύματα. Στις 21.09.2011 υπεγράφη στο Βερολίνο συμφωνία μεταξύ της Ελβετίας και της Γερμανίας από τους υπουργούς Οικονομικών των δύο χωρών, με αντικείμενο τη φορολόγηση επενδυτικού εισοδήματος Γερμανών στην Ελβετία (Συμφωνία μεταξύ της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για συνεργασία στους τομείς της φορολογίας και της χρηματοπιστωτικής αγοράς). Η εν λόγω συμφωνία, η οποία πρέπει να κυρωθεί από τα αρμόδια ομοσπονδιακά όργανα των δύο χωρών, προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Ομοίως, όπως ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός, στις 24.08.2011 έλαβε χώρα η μονογραφή της διμερούς συμφωνίας Ελβετίας-Βρετανίας που ρυθμίζει τη φορολόγηση αδήλωτων κεφαλαίων που έχουν κατατεθεί από Βρετανούς πολίτες σε ελβετικές τράπεζες. Επί του παρόντος, και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας, διεξάγονται διαβουλεύσεις, οι οποίες αφορούν στην πρακτική εφαρμογή των συγκεκριμένων συμφωνιών με Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το βασικό πλαίσιο των συμφωνιών της Ελβετίας με τα δύο κράτη, το οποίο θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για συμφωνία αντίστοιχη και με τη χώρα, όπως δημοσιεύτηκε είναι το εξής:
- Εξομάλυνση της υφιστάμενης κατάστασης, είτε με την επιβολή φόρου σε παλαιές μη φορολογηθείσες, καταθέσεις Γερμανών ή Βρετανών φορολογουμένων στην Ελβετία είτε με την κοινοποίηση των στοιχείων των καταθετών στη χώρα της φορολογικής τους κατοικίας, κατόπιν ρητής εξουσιοδότησής τους. Ο φορολογικός συντελεστής στην περίπτωση και των δύο χωρών θα κυμαίνεται μεταξύ 20% και 34% επί του συνολικού ποσού των περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεις και χαρτοφυλάκια τίτλων).

- Παρακράτηση φόρου στην πηγή σε εισόδημα και κέρδη από κεφάλαιο. Ο φορολογικός συντελεστής θα είναι ισοδύναμος με τον φορολογικό συντελεστή της χώρας κατοικίας ενώ με την καταβολή του θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση στο κράτος κατοικίας. Η επιβολή του φόρου αυτού θα συνδυάζεται με διευρυμένη διοικητική συνδρομή.

«Από ελληνική πλευράς», σημειώνεται, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει εκφράσει τη βούλησή της για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας με την Ελβετία στο ίδιο πλαίσιο όπως και οι συμφωνίες της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και επί του παρόντος βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας επί των τεχνικών στοιχείων που θα οδηγήσουν στην κατάρτισή της», ενώ «οι συμφωνίες που κατάρτισε η Ελβετία με τις χώρες αυτές θα αποτελέσουν ένα σημείο αναφοράς και την κατευθυντήρια γραμμή για τον ορθό προσανατολισμό της Ελλάδας ως προς τη διαμόρφωση των αιτημάτων της».

Ο κ. Οικονόμου εκτιμά ωστόσο ότι «αποδοτικότερη λύση θα ήταν η άσκηση πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σύναψη σχετικής σύμβασης με Ελβετία, η οποία θα αφορά στην παροχή πληροφοριών στο αυτό επίπεδο που πραγματοποιείται και μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., κατεύθυνση προς την οποία επίσης προσανατολίζεται η χώρα μας».

Επιπρόσθετα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισημαίνει στη βουλευτή ότι με εγκύκλιο του περασμένου Αυγούστου, τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στοιχεία που αφορούν σε μεταφορές πίστωσης, άμεσες χρεώσεις, τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων), για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς και συναλλαγές καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κλπ).

Η διαβίβαση των στοιχείων αυτών, διευκρινίζει, θα γίνεται ηλεκτρονικά, με τη χρήση διαδικτύου, σε μηνιαία βάση, έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από το σημείο αναφοράς. «Το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξει περιπτώσεις όπου το ύψος των κεφαλαίων που διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κατ' έτος, ανεξάρτητα του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα», συμπληρώνει, σημειώνοντας πως «οι ανωτέρω διατάξεις συνιστούν ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να διαπιστωθεί γενικά η εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της φοροδιαφυγής».

Μετά τον έλεγχο των ως άνω στοιχείων και την απόκτηση της σχετικής τεχνογνωσίας και εμπειρίας, είναι αυτονόητο, αναφέρει ο κ. Οικονόμου, ότι θα προχωρήσουμε στη συνέχεια και στην ανάπτυξη και άλλων μηχανισμών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στον τομέα αυτό.

Στα 41,1 δισ. ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο


Όπως εξάλλου ενημερώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, οι ανείσπρακτες οφειλές προς το δημόσιο ανήρχοντο σε 41,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στις 08.07.2011. Εξ αυτών έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο των νομικών προσώπων ύψους βασικής οφειλής άνω των 150.000 ευρώ. Η άντληση των στοιχείων, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία των βάσεων δεδομένων των Πληροφοριακών Συστημάτων TAXIS/ICIS, όπως αυτές ενημερώνονται και συντηρούνται από τις Δ.Ο.Υ./Τελωνεία. Θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση των οφειλών φυσικών προσώπων της ίδιας κατηγορίας κατ΄εφαρμογή των διατάξεων και των όρων που θέτει η πρόσφατη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: