www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Στις Βρυξέλλες ο Λουκάς Παπαδήμος για την 6η δόση

Η διευθέτηση του ζητήματος των ενυπόγραφων δεσμεύσεων, στις οποίες φαίνεται να επιμένουν οι εταίροι και πιστωτές της χώρας, θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα «στοιχήματα» κατά το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του νέου πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, από τη Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός, που έφθασε στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Κυριακής, θα συναντηθεί την Δευτέρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο (12:45) και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι (16:00). Την Τρίτη ο κ. Παπαδήμος μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (10:30).

Οι επισκέψεις του κ. Παπαδήμου στις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γίνονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους του 2011, αλλά και για τα κρίσιμα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2012.

Παράλληλα αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των διαβεβαιώσεων που επιζητεί το Eurogroup από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας σε σχέση με την εφαρμογή του νέου
προγράμματος.

Τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται επίσης να αποτελέσουν αντικείμενο των διαβουλεύσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους ιθύνοντες της ΕΕ. Η ανησυχία, για το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας
και της Ισπανίας, ήταν έκδηλη καθ όλη την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες ενώ η κρίση φάνηκε να ακουμπά ακόμη και τις χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της ζώνης του ευρώ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις προτάσεις που προτίθεται να υποβάλει η Επιτροπή την Τετάρτη αναφορικά με το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων.


Στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος, επανέφεραν το θέμα της υπογραφής.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι δεσμεύθηκε επαρκώς, με την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συγκρότηση της κυβέρνησης συνεργασίας, με την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, με την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κατ' αρχήν έγκριση του προϋπολογισμού του 2012 από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκάλυψε επίσης ότι μόλις έκλεισε η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση, έστειλε επιστολή στους ομολόγους του του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (μεταξύ άλλων στην Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Φιγιόν, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Ζοζέ Μπαρόζο) μέσω της οποίας εξήγησε την επιλογή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Εντούτοις, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε και δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Όσο δεν υπάρχουν γραπτές εγγυήσεις, δεν θα υπάρξει εκταμίευση της βοήθειας δισεκατομμυρίων. Δεν απαιτούμαι κάτι αναξιοπρεπές. Και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία υπήρχαν ανάλογες δεσμεύσεις» υποστήριξε ο κ. Σόιμπλε.

Νωρίτερα, σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο κ. Γιούνκερ είχε αφήσει ανοιχτό το «παράθυρο» του συμβιβασμού: «Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πολύπλοκα αλλά μπορούμε να λύσουμε και το ελληνικό πρόβλημα, εάν η Ελλάδα καταβάλει τις προσπάθειες στις οποίες έχει δεσμευθεί και στις οποίες τη δεσμεύσαμε. Η αλληλεγγύη όμως δεν είναι μονόδρομος, δεν κινείται κανείς μόνος του στο δρόμο αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: