www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Απάντηση ΥΠΟΙΚ για τις εισπράξεις οφειλών από τις εφορίες


Ανακοίνωση με την οποία απαντά σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων που έκανε λόγο για αδυναμία είσπραξης οφειλών από τις εφορίες, και συγκεκριμένα την ΙΑ Εφορία Αθηνών, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, στην εν λόγω ΔΟΥ, το 2011 σημειώνεται αύξηση κατά 22% των εισπράξεων από ΦΠΑ σε σύγκριση με το 2010, καθώς και αύξηση κατά 35% των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επίσης, διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ, όλες οι δηλώσεις εισοδήματος των φορολογουμένων στην συγκεκριμένη ΔΟΥ είχαν αποσταλεί μέχρι τον Αύγουστο στο Μηχανογραφικό Κέντρο για εκκαθάριση, όταν τα προηγούμενα χρόνια αρκετές από αυτές εκκαθαρίζονταν τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, φέτος έχουν πραγματοποιηθεί 43 προσωρινοί έλεγχοι, έναντι τριών το
2010 και έχουν εκδοθεί 240 εντολές ελέγχου, έναντι έναντι 102 το 2010.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η υστέρηση στα δημόσια έσοδα «και κατά αναλογία του μεγέθους της και στη συγκεκριμένη ΔΟΥ οφείλεται πρωτίστως στην κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της κρίσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, το υπουργείο εφαρμόζει μία δέσμη μέτρων για την αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής όπως : η δημιουργία υπηρεσίας μεγάλων οφειλετών, η σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Εισπράξεων, η χρησιμοποίηση ιδιωτών για την εκκαθάριση και είσπραξη ληξιπροθέσμων οφειλών, η δημοσίευση των επωνυμιών και των ονομάτων των μεγάλων οφειλετών, η δημοσίευση των ονομάτων όσων εξήγαγαν καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από το εισόδημα ή την περιουσία τους και η άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: