www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Οι ξηροί καρποί βελτιώνουν τη διάθεση


Οι ξηροί καρποί δεν είναι ωφέλιμοι μόνο για τον οργανισμό αλλά μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν και τη διάθεση, ανακάλυψαν Ισπανοί ερευνητές.

Η Καθηγήτρια Cristina Andres-Lacueva, από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, χορήγησε σε 22 ανθρώπους 33 γραμμάρια ανάμεικτους ξηρούς καρπούς, αμύγδαλα, καρύδια και βραζιλιάνικους, καθημερινά για 12 εβδομάδες.

Σε άλλη ομάδα 20 αντρών και γυναικών, ηλικίας 31 έως 63, ετών συστάθηκε να αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν μεταβολικό σύνδρομο που τους θέτει σε κίνδυνο για διαβήτη 2 και καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Χαμηλώνουν τη χοληστερόλη, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και περιέχουν άφθονες ίνες και θρεπτικές
ουσίες που βοηθούν τους ανθρώπους να αισθάνονται κορεσμό για μεγαλύτερο διάστημα.

Στη μικρή έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Proteome Research’, η Andres-Lacueva, ανέφερε ενδείξεις ότι οι ξηροί καρποί επίσης βελτιώνουν τη διάθεση.

Όπως δήλωσε, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι μετά την κατανάλωση ξηρών καρών έχουν υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξη και του ύπνου. Είναι γνωστή ως ουσία της ευεξίας.

Η Καθηγήτρια Laurie Wadsworth, του St. Francis Xavier University, στο Antigonish, δήλωσε ότι θα χρειαστούν νέες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αν οι ξηροί καρποί κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι. Οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι αν τους περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας με μέτρο, πρόσθεσε. Πρέπει να λαμβάνουμε μερίδα 30 γραμμαρίων, ποσότητα που γεμίζει την παλάμη.

Οι διαιτολόγοι προειδοποιούν ότι οι ξηροί καρποί έχουν επίσης πολλές θερμίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: