www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Άμεση μείωση μισθών λόγω ενιαίου μισθολογίου

Με αρκετή καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας και η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου λόγω της έκτακτης συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.



Πάντως, με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέθεσε μια σειρά αλλαγών του νομοσχεδίου από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι οι εξής:


-Ορίζεται το μέγιστο άμεσο ύψος μείωσης των αποδοχών ενός υπαλλήλου λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο 25%. Να σημειωθεί ότι στην τριετία, δηλαδή στη λήξη του μεσοπρόθεσμου οι περικοπές των μισθών δεν πρέπει να ξεπερνούν συνολικά το 30%.


- Προστίθεται η διάταξη βάση της οποίας ιδρύεται ειδικός λογαριασμός κοινωνικής εξισορρόπησης όπου θα αποταμιεύονται τα αποτελέσματα της πάταξης της φοροδιαφυγής και στη συνέχεια να
δίνονται στις κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη.


- Ορίζεται ότι η αδιάθετοι πόροι του πράσινου ταμείου πάνε στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων για βοήθεια στους Ο.Τ.Α. και κατ' επέκταση για την ανάπτυξη της περιφέρειας.


-Η συγκεκριμένη αλλαγή αφορά το επίμαχο άρθρο 37 και συγκεκριμένα την παράγραφο 5. Σύμφωνα με την αλλαγή αναστέλλεται η δυνατότητα του υπουργού να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις και σε εκίνους που δεν τις έχουν υπογράψει έως τη λήξη του μεσοπρόθεσμου.


Να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για κατάφωρη παραβίαση του κανονισμού της Βουλής λόγω των γρήγορων διαδικασιών που ακολούθησε για την επεξεργασία του νομοσχεδίου ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης ενημέρωσε το προεδρείο της Βουλής ότι θα καταθέσει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για μια σειρά άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: