www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Απόφαση-σταθμός για τα αθλητικά τηλεοπτικά δικαιώματα


Απόφαση με τεράστιες προεκτάσεις για την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αθλητικών διοργανώσεων ενδέχεται να αποτελέσει αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που επιτρέπει σε ιδιώτες να αγοράσουν συνδρομητικά πακέτα του ίδιου προϊόντος από άλλες χώρες, στις οποίες είναι πιο φθηνά.

Με άλλα λόγια, θα επιτρέπεται σε πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης να έχουν το δικαίωμα να μην αγοράσουν ένα συνδρομητικό πακέτο του Χ πρωταθλήματος από τη δικιά τους χώρα, όπου ίσως είναι πιο ακριβό, αλλά από άλλη που θα τιμάται φθηνότερα.

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε από την προσφυγή μιας ιδιοκτήτριας παμπ στην Αγγλία, η οποία χρησιμοποίησε ελληνικό συνδρομητικό πακέτο για να προβάλει παιχνίδια της Premier League και όχι βρετανικό, που είναι πολύ πιο ακριβό (118 λιρών το πρώτο έναντι 448 το δεύτερο).

Η εταιρεία κάτοχος των δικαιωμάτων του αγγλικού πρωταθλήματος προσέφυγε στα βρετανικά δικαστήρια και αρχικά πέτυχε να της επιβάλει πρόστιμο 8.000 λιρών. Η ιδιοκτήτρια της παμπ, όμως, προσέφυγε με τη σειρά της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που κατέληξε στην παραπάνω
απόφαση, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Μέρος του σκεπτικού του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι αντίθετο προς το δίκαιο της Ένωσης σύστημα αδειών αναμεταδόσεως ποδοσφαιρικών αγώνων, βάσει του οποίου παρέχεται στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς εδαφική αποκλειστικότητα ανά κράτος μέλος και απαγορεύεται στους τηλεθεατές να παρακολουθούν τις εκπομπές αυτές με κάρτα αποκωδικοποιητή στα άλλα κράτη μέλη».

Πάντως, η ιδιοκτήτρια της παμπ δεν δικαιώθηκε η ίδια, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι για την προβολή του «έργου» σε ανοιχτό χώρο, όπως είναι ένα καφέ-εστιατόριο, αποτελεί «παρουσίαση στο κοινό». Επομένως, «κατά την έννοια της οδηγίας για το δικαίωμα του δημιουργού», εξηγεί, «απαιτείται η έγκριση του δημιουργού των έργων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: