www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Αποκλείει ο Χ. Αλμούνια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη


Απέκλεισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Αυτή η περίπτωση δεν θα συμβεί ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Αλμούνια κάλεσε τις χώρες του Βορρά της ευρωζώνης να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για τις χώρες του Νότου, αλλά και τις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να συνεχίσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης.

«Υπάρχουν κράτη - μέλη, κυρίως ορισμένα από τα πιο ισχυρά, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, που έχουν την εντύπωση ότι δεν έχουν προβλήματα» δήλωσε.

Ο Χοακίν Αλμούνια απηύθυνε έκκληση για μία πιο ισχυρή πολιτική αρχή για τη ζώνη του ευρώ,
προσθέτοντας ότι χωρίς αυτή «η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών θα αυξηθεί».

Χθες, η Αθήνα έγινε δέκτης νέων αυστηρών μηνυμάτων από την ΕΕ, που επιμένει σε πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο των πακέτων δανειακής της στήριξης.

Θα ήταν τεράστιο λάθος για την Ελλάδα να μην προχωρήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή στην οποία έχει δεσμευτεί, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, μετά και την αυστηρή προειδοποίηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος σημείωσε πως «εν τέλει είναι στο χέρι της Ελλάδας να εκπληρώσει τους όρους που απαιτούνται για τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ».

Ο κ. Τρισέ τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται μπροστά από τους δημοσιονομικούς της στόχους, προσθέτοντας ότι υποθέτει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει τα απαραίτητα, δηλαδή θα σεβαστεί απόλυτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Νωρίτερα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα να εκπληρώσει όλους τους όρους που απαιτούνται για να είναι κράτος-μέλος της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της δεν θα της δοθεί νέα οικονομική βοήθεια.

Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε «σοβαρή» την κατάσταση στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα καταβληθεί η έκτη δόση αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ ναι μεν ξεκαθάρισε πως δεν διεξάγεται καμία συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πρόσθεσε όμως και αυτός με τη σειρά του πως η χώρα μας θα μπορεί να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια μόνο αν εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους.

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις με την τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να δήλωσε νωρίτερα, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών της γερμανικής Βουλής, ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα σε δυο περίπου εβδομάδες.

Ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει το δεύτερο πακέτο στήριξης. «Η Ελλάδα δεν θα διακινδυνεύσει σε καμία περίπτωση την υλοποίηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου γιατί αυτή η συμφωνία εξασφαλίζει τις δανειακές ανάγκες της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς ΔΝΤ επιβεβαιώθηκε πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου αρνήθηκε πάντως να δώσει διευκρινίσεις για τη φύση της «τεχνικής εργασίας» που ζήτησε η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θα ήταν συνετό να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες της αποστολής. Επομένως πιστεύω ότι θα πρέπει να αφήσουμε την αποστολή να επιστρέψει και να κάνει τη δουλειά της».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στην Ελλάδα αναμένεται να απασχολήσει το ΔΝΤ σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: