www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Πιο κοντά στο φάρμακο της μακροζωίας


Πιο κοντά στο φάρμακο της μακροζωίας υποστηρίζουν ότι βρίσκονται αμερικανοί επιστήμονες – ωστόσο η θεραπεία αυτή τη στιγμή είναι κατάλληλη και ασφαλής μόνο για …κατοικίδια και όχι για τον άνθρωπο.

Το φάρμακο προστατεύει τα τελομερή, δομές που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και οι οποίες με την πάροδο του χρόνου κονταίνουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα τελομερή αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και ακριβέστερους δείκτες σχετικά με τον ρυθμό γήρανσης του ανθρώπινου οργανισμού.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Sunday Times» η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Μπιλ Αντριους, ανέπτυξε μια θεραπεία που θα μπορούσε να επιβραδύνει ή και να αναστρέψει τη «συρρίκνωση» των τελομερών χαρίζοντάς μας θεωρητικώς μια μακριά ζωή.

Σημειώνεται ότι ο δρ Αντριους έγινε παγκοσμίως γνωστός βοηθώντας στην ανακάλυψη της τελομεράσης – ένζυμο που μπορεί να αναστρέψει τη διαδικασία γήρανσης του οργανισμού.

Οι ουσίες, η τελομεράση και τα κατοικίδια


Ο δρ Αντριους ίδρυσε μια εταιρεία με έδρα τη Νεβάδα που ονομάζεται Sierra Sciences με στόχο να βρει τον τρόπο να κάνει τα κύτταρα να συνεχίσουν να παράγουν τελομεράση προκειμένου να
προστατευθούν από τη γήρανση και την καταστροφή.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα της ομάδας που θα παρουσιαστούν τον Αύγουστο σε συνέδριο που θα λάβει χώρα στο Κέιμπριτζ, υπάρχουν περίπου 40 διαφορετικές ουσίες οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην παραγωγή της τελομεράσης. «Εάν καταφέρουμε να ωθήσουμε τα κύτταρα να παράγουν τελομεράση θα έχουμε επιτύχει τεράστια πρόοδο στο πεδίο της αντιγήρανσης» σημείωσε ο δρ Αντριους στη βρετανική εφημερίδα. «Οι ουσίες που βρήκαμε μπορούν να το επιτύχουν αυτό αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θα παρέλθουν μερικά χρόνια προτού λάβουν έγκριση για χρήση σε ανθρώπους».


Ο ερευνητής προσέθεσε πως σε ό,τι αφορά τα κατοικίδια οι κανόνες είναι πιο «χαλαροί» - έτσι τώρα αναμένεται τα φάρμακα που ανέπτυξε η ομάδα του να δοκιμαστούν σε σκύλους και γάτες. Μάλιστα ο δρ Αντριους εκτιμά ότι σύντομα θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν θεραπείες που θα κάνουν τους …καλύτερους φίλους του ανθρώπου να ζουν πολλά, πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: