www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Η βία ακρωτηριάζει τη δημοκρατία

«Οι επιθέσεις σε βάρος του κοινοβουλίου ακρωτηριάζουν τη δημοκρατία, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανομία και ανασφάλεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ανακοίνωσε πως θα ζητήσει τη σύσταση διακομματικής επιτροπής, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα για την προστασία των θεσμών και τη διασφάλιση της ευνομίας.


Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι επιθέσεις κατά βουλευτών και πολιτικών προσώπων παροτρύνονται και υποκινούνται από «ακραίες πολιτικές ομάδες» και από «ορισμένους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που σιτίζονται από τα ΜΜΕ».

Οπως είπε, «μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να δεχθεί αυθόρμητη ή οργανωμένη βία». Εκρουσε μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως οι πράξεις αυτές «υπονομεύουν βασικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση με τραγικά
αποτελέσματα».

Στη συνέχεια, ανατρέχοντας στην ιστορία, ο Πρωθυπουργός είπε σε προειδοποιητικό τόνο ότι «όποτε στο παρελθόν καλλιεργήθηκε ο αντικοινοβουλευτισμός, δεν άργησε και η αντιδημοκρατική εκτροπή».
«Ζητώ να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ανεμπόδιστη λειτουργία της δημοκρατίας. Αυτός ο δημοκρατικός σεβασμός είναι μέρος ενός διαφορετικού δημοκρατικού πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι αποκλεισμοί, η βία, η προσπάθεια ιδεολογικής τρομοκρατίας δεν έχουν θέση στη δημοκρατία», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός και απηύθυνε προσκλητήριο διαλόγου και ευθύνης προς όλους, τους πολιτικούς, τους διανοούμενους και τους πολίτες.

«Ζητώ να προστατέψουμε όλοι μαζί την ανεμπόδιστη λειτουργία της δημοκρατίας, την ευνομία και την κοινωνική δικαιοσύνη», υπογράμμισε.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συνεργασία όλων, ώστε να επιτύχει η προσπάθεια εξόδου από την κρίση, επαναλαμβάνοντας πως οι πόρτες της κυβέρνησης θα είναι ανοιχτές «για όσους προτίθενται να βάλουν πλάτη». Ακόμη, επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει την πορεία που έχει ξεκινήσει, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο είναι καθήκον του.

Επιπλέον, τόνισε ότι παρά τις δύσκολες αποφάσεις που έχουν ληφθεί, το έργο της κυβέρνησης είναι κατεξοχήν προοδευτικό και ευεργετικό, καθώς, όπως είπε, η «κοινωνία είτε σιωπηρά είτε φωναχτά ζητά αλλαγές».

«Έχουμε δεσμευθεί να υλοποιήσουμε ένα δύσκολο, αλλά λυτρωτικό πρόγραμμα και η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η κυβέρνηση είναι περήφανη για το μεταρρυθμιστικό της έργο, στο οποίο αντιδρούν μόνο «όσοι θίγονται».


ΣΥΡΙΖΑ: Καμία πολιτική κάλυψη σε πρακτικές βίας


Εν τω μεταξύ σε σημερινές ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτης αρνήθηκε κατηγορηματικά «οποιαδήποτε πολιτική κάλυψη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σε πρακτικές βίας».

«Συμμετέχουμε διαρκώς και θα συμμετέχουμε σε ειρηνικές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική», υπογράμμισε μιλώντας στο ραφιόφωνο της ΝΕΤ και προανήγγειλε μηνύσεις κατά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη, από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατονόμασε ότι συμμετείχαν στα επεισόδια.

«Απ' όσο γνωρίζω ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή για μηνύσεις, μαζεύουν στοιχεία και αν έχει το πολιτικό θάρρος (κ. Καρχιμάκης) θα παραιτηθεί της βουλευτικής του ασυλίας», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, τον κάλεσε «να πάψει να στοχοποιεί στις μικρές τοπικές κοινωνίες ανθρώπους που δεν έχουν τη βουλευτική ασυλία και δεν είναι επώνυμοι να μπορούν να καλύπτονται».

Δημοκρατική Αριστερά: Απολύτως καταδικαστέες οι επιθέσεις κατά πολιτικών


Απολύτως καταδικαστέες ενέργειες και παντελώς ξένες προς τις παραδόσεις της ανανεωτικής αριστεράς, χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά τις επιθέσεις, τους προπηλακισμούς, τις αντισυγκεντρώσεις και τις αφίσες με απειλές κατά πολιτικών προσώπων.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, «η απερίφραστη καταδίκη αυτών των ενεργειών από όλες τις πολιτικές δυνάμεις πρέπει να γίνεται χωρίς συμψηφισμούς, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς ψηφοθηρικές σκοπιμότητες και με μόνο γνώμονα τη βαθιά πίστη στις δημοκρατικές διαδικασίες, το διάλογο και την αντιπαράθεση των ιδεών».

Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί τέλος την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια συνεχώς μεγαλώνει και να προωθήσει μέτρα στήριξης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: