www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Αννα Διαμαντοπούλου: Συγκλίσεις για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση


Σημεία σύγκλισης διαπίστωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου στις επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις αλλαγές που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση, και ολοκληρώθηκαν σήμερα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.

«Με την επίσκεψη στον κύριο Σαμαρά ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ήταν μια μακρά συζήτηση. Τέθηκαν όλα τα επιμέρους σημεία που αφορούν στις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, για τα οποία συζητήσαμε σε βάθος. Υπάρχει σημαντικός αριθμός θεμάτων στα οποία συγκλίνουμε και εκτιμώ ότι με τη συζήτηση μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερος», δήλωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Από την πλευρά της ΝΔ ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, δήλωσε πως «είναι πάγια θέση της ΝΔ ότι στα σημαντικά ζητήματα όπως η Παιδεία πρέπει να υπάρχει συναίνεση και σύνθεση απόψεων που να ευνοεί τη διαμόρφωση μακροχρόνιας
στρατηγικής που να μην αλλάζει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από υπουργό σε υπουργό».

«Θεωρούμε λογικό το αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας να δοθεί χρόνος για να καταθέσουν οι πρυτάνεις τις προτάσεις και τις θέσεις τους τον Σεπτέμβριο. Αλλά και για να έχει χρόνο η ίδια να συνυπολογίσει ζητήματα που της θέσαμε και έχουν σχέση με διοίκηση και την λειτουργία των πανεπιστημίων», πρόσθεσε.

ΚΤΕ Παιδείας: Απολύτως απαραίτητες οι αλλαγές


Εν τω μεταξύ, απολύτως απαραίτητες κρίθηκαν από τον ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ οι αλλαγές που προωθούνται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τα μέλη του να τονίζουν πως είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός και συζήτηση, καθώς «από ένα θεσμικό πλαίσιο 1.000 σελίδων, πάμε σε ένα πλαίσιο 100 σελίδων».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου από την υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, την αναπληρωτή υπουργό Φώφη Γεννηματά και την υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Διαφορετικές απόψεις διατυπώθηκαν ως προς τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων. Οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της εκλογής του πρύτανη από το σύνολο του ΔΕΠ (Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού) αντί του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Πάντως σημαντικό είναι το γεγονός ότι έτυχε κοινής αποδοχής η συνύπαρξη Συμβουλίου Ιδρύματος - Πρύτανη.

Επιπλέον, κατά τη συνεδρίαση υπήρξαν και ενστάσεις ως προς το χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου, καθώς προτάθηκε η διαδικασία να αναβληθεί για το άνοιγμα της Βουλής στις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης πρότεινε να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο στην υλοποίηση των διατάξεων εκλογής πρυτάνεων, καθώς υπάρχουν ακόμα πρυτάνεις που είναι στην αρχή της θητείας τους.

Σε ό,τι αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν με τις προτεινόμενες αλλαγές, είπαν ότι στο νόμο δεν αναφέρεται η λέξη «άσυλο», αλλά επαναλαμβάνονται κατά κάποιο τρόπο ορισμένα άρθρα του Συντάγματος και ότι την ευθύνη για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών θα την έχει ο πρύτανης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: