www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

«Τα στοιχεία θεμελιώνουν παραπομπή Τσοχατζόπουλου»


Την άποψη ότι τα στοιχεία του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, θεμελιώνουν την παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου, υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Αγγελος Μανωλάκης κατά τη συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια άρχισε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, ενώ ο πρώην υπουργός αναμένεται να πάρει το λόγο για να απαντήσει στις κατηγορίες που τον βαρύνουν, λίγο πριν αρχίσει η μυστική ψηφοφορία.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μανωλάκης σημείωσε πως η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό, καθώς το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το θέμα της άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου, είναι ομόφωνο ως προς την διαπίστωση σοβαρών ενδείξεων για την τέλεση των αδικημάτων της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος
μαύρου χρήματος.

Τασσόμενος υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Αμυνας, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διερεύνηση της υπόθεση, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία και θεμελιώνουν την πρόταση της Επιτροπής για την άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην υπουργού για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, δεδομένου ότι φέρεται ότι έλαβε τουλάχιστον το ποσό των 7.777.373 δολαρίων κατά το χρονικό διάστημα από την 1/11/1999 μέχρι τουλάχιστον την 27-9-2007, καθώς επίσης και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Εξάλλου, όπως επεσήμανε, η Επιτροπή θεωρεί «πως δεν αρκεί μόνο η πρόταση για άσκηση δίωξης του πρώην υπουργού, αλλά επιβάλλεται να διαβιβαστεί το πόρισμα στην εισαγγελία για να διευκολυνθεί για τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία και των επίορκων υπαλλήλων».

«H γερμανική εταιρεία FERROSTAAL οργάνωσε ένα εκτεταμένο δίκτυο με δωροδοκούμενους έλληνες πολίτες υπαλλήλους του Δημοσίου, προκειμένου να πετύχει μέσα από την μεθόδευση των διαδικασιών να της ανατεθεί το έργο», ανέφερε ο κ. Μανωλάκης, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ασκήσει κάθε ένδικο μέσο σε Γερμανία και Ελλάδα για τη διεκδίκηση αποζημίωσης και να ζητήσει και την ποινική καταδίκη των ενόχων.

Κάνοντας αναφορά σε δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η FERROSTAAL διαπραγματεύεται με την Εισαγγελία του Μονάχου να καταβάλει αποζημίωση στο γερμανικό κράτος, ύψους περίπου 177 εκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει η υπόθεση, ο κ. Μανωλάκης τόνισε πως η αντίδραση του ελληνικού Δημοσίου θα πρέπει να είναι άμεση, με παρέμβαση στη διαδικασία, δεδομένου ότι η εισαγγελία του Μονάχου γνωρίζει ότι για δωροδοκίες στην Ελλάδα διατέθηκαν περίπου 80.000.000 ευρώ αλλά δεν γνωρίζει τους αποδέκτες - αποδέκτες που, όπως είπε, πρέπει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα να εντοπίσουν οι ελληνικές διωκτικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: