www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο


Με τρεις εκδηλώσεις στις 17, 18 και 22 Μαΐου συμμετέχει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων εορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 18 Μαΐου με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο. Το 2011 αφιερώνεται στα «Μουσεία και Μνήμη», με επιμέρους θέματα α) συλλογές και τεκμήρια, β) ιστορία των μουσείων, γ) ‘ξεχασμένες’ μνήμες, δ) σχέση μνήμης, κοινωνίας και ταυτότητας και ε) πολιτιστική προσφορά της Αφρικής στον κόσμο.

Για ενήλικες



Στο εσωτερικό αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, την Τρίτη, 17 Μαΐου 2011 στις 21:00, θα παρουσιαστεί η παράσταση «Καταλόγια» από το θέατρο «Κύκλος» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Οικονομίδη. Πρόκειται για μια τελετουργική παράσταση τριών ελληνικών παραλογών με κοινό θέμα τη θυσία. Εντάσσεται στο τέταρτο θέμα, αφού τα δημοτικά μας τραγούδια αποτελούν τον ενδιάμεσο
κρίκο ανάμεσα στην αρχαία και τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία. Οι παραλογές ενέχουν στοιχεία και από τα τρία βασικά είδη της αρχαίας ποίησης, της επικής (απαγγελία από μνήμης, με ή χωρίς μουσική, μακροσκελούς ποιήματος που μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα, της λυρικής (έκφραση συναισθήματος, πάθους) καθώς και της δραματικής ποίησης, ως προς το περιεχόμενό τους.

Οι τρεις παραλογές που έχουν επιλεγεί, είνα: Της μάνας φόνισσας, Του γιοφυριού της ʼρτας και Της κακιάς πεθεράς. Θα παρουσιαστούν ως τρία χωριστά δρώμενα με τη «συμμετοχή κούκλας, ανθρώπου και μουσικής». Παίζουν οι Αγγελική Βλασοπούλου, Μελίσσα Κωτσάκη, Δήμητρα Μητροπούλου, Ιωάννα Μιχαλά, Θοδωρής Οικονομίδης, Ιωάννα Πιατά, Φεβρωνία Ρεϊζίδου, Χριστίνα Στουραΐτη, Χάρης Χιώτης.

Το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Ο Μεγάλος Ερωτικός» θα παρουσιάσει η Χορωδία της ΕΡΤ την Τετάρτη, 18 Μαΐου στο εσωτερικό αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Στο πιάνο και διευθυντής της χορωδίας: Δημήτρης Μπουζάνης.

Για παιδιά 7 έως 11 ετών


Το πρωί της Κυριακής 22 Μαΐου 2011 σε δύο παραστάσεις θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Η τελετή του Γάμου τότε και τώρα» ένα πρόγραμμα, που εντάσσεται στο θέμα «ξεχασμένες» μνήμες, για το γάμο, αφού καταγράφονται τα ίδια έθιμα –τελετουργικό- κατά την προετοιμασία (λουτρό, παράνυφοι, στολισμός νύφης) και την τελετή του γάμου (ράντισμα των νεονύμφων, δώρα, γλέντι) τότε και σήμερα.

Τα παιδιά να διερευνήσουν τις φάσεις της τελετουργίας του γάμου στην Κλασική Αθήνα, εντοπίζοντας, μέσα από τη σύγκριση με τη σύγχρονη πραγματικότητα, ομοιότητες και διαφορές στα έθιμα του συγκεκριμένου μυστηρίου. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στη μόνιμη έκθεση των Αγγείων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στη θεματική ενότητα με τις λουτροφόρους και τους γαμικούς λέβητες, τα τελετουργικά αγγεία μεταφοράς νερού για το νυφικό λουτρό των μελλονύμφων.

Με τη χρήση εκπαιδευτικού φυλλαδίου και την παρατήρηση των εκθεμάτων, τα παιδιά θα συλλέξουν στοιχεία και θα οδηγηθούν σε αβίαστα συμπεράσματα για τις κοινωνικές προεκτάσεις του γάμου στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο των δύο φύλων διαχρονικά. Το μικρό θεατρικό δρώμενο αναπαράστασης της τελετής του γάμου στην αρχαιότητα, θα ενισχύσει το βιωματικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Πληροφορίες


Τρίτη, 17 Μαΐου 2011, ώρα 21:00, «Καταλόγια»

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011, ώρα 19:00, «Η τελετή του Γάμου τότε και τώρα» 22 Μαΐου, 11:00-12:00 και 12:15-13:15.

Είσοδος ελεύθερη.

Κυριακή 22 Μαΐου 2011, «Η τελετή του Γάμου τότε και τώρα», στην αίθουσα 55 της έκθεσης των Αγγείων του Μουσείου, απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 210 8217724)

Είσοδος ελεύθερη



Δεν υπάρχουν σχόλια: