www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Επιχειρήσεις τεχνολογίας: Εως 30/6 οι προτάσεις για δύο χρηματοδοτικά εργαλεία


Ξεκίνησε η υποβολή προτάσεων για δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών μέσω του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» και του JEREMIE.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανακοίνωσαν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής προτάσεων για την επιλογή Ενδιάμεσων Εξειδικευμένων Φορέων που θα συμμετέχουν στην προώθηση και υλοποίηση των προϊόντων Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Venture Capitals):

1. «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών στο στάδιο Σποράς» (Seed ICT Fund) και

2. «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών στο στάδιο Εκκίνησης» (Early Stage ICT Fund)».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους το αργότερο μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2011.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, κύριος σκοπός των δύο εργαλείων είναι η προσέλκυση αφενός πεπειραμένων ομάδων διαχείρισης επιχειρηματικών κεφαλαίων και αφετέρου ιδιωτικών
κεφαλαίων μέσω της μόχλευσης των κεφαλαίων από το Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» που διατίθενται στην πρωτοβουλία Jeremie. Η δημιουργία στη χώρα μας νέων ομάδων Διαχειριστών Κεφαλαίων (fund managers), εξειδικευμένων στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με έμφαση στη διαχείριση επενδύσεων στα πρώτα στάδια ανάπτυξης μια επιχείρησης (seed & early stage), εκτιμάται πως είναι καθοριστική για την τόνωση της νέας καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμα κεφάλαια ύψους έως 100εκατ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν σε επιχειρήσεις τεχνολογίας τα επόμενα 4 χρόνια στη χώρα μας.


Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο εκ των δύο εργαλείων, «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών στο στάδιο Σποράς», αποσκοπεί στη χρηματοδότηση νέο-ϊδρυόμενων εταιριών στα πρώτα βήματά τους μέσω συμμετοχής στο κεφάλαιο της επιχείρησης. Το ύψος της χρηματοδότησης μπορεί να φτάσει έως και τις 400.000 ευρώ ανά εταιρία. Συνολικά θα διατεθούν έως 30 εκατ. ευρώ μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου.

Η σημασία αυτού του «προϊόντος» -σημειώνεται- είναι ιδιαίτερη, καθώς θέτει τα θεμέλια για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας από την πρώτη μέρα, από το σημείο 0. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «εξυπνες, καινοτόμες πρωτότυπες ιδέες/υπηρεσίες/προϊόντα με δυνατότητες εξέλιξης και ανάπτυξης, χωρίς να απαιτούν αρχική επένδυση από τον επιχειρηματία, μπορούν να βρουν διέξοδο μέσω της στήριξης από Επενδυτικά Κεφάλαια και να ξεκινήσουν τον αρχικό κύκλο δημιουργίας της επιχείρησης».


Το δεύτερο εργαλείο, «Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών στο στάδιο Εκκίνησης», στοχεύει να ανταποκριθεί στην απαίτηση για στήριξη των ολοένα αυξανόμενων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογικής καινοτομίας, μέσω της δημιουργίας επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital funds) για επενδύσεις στον τομέα αυτό. Έως 70 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν σε επιχειρήσεις με την μορφή συμμετοχής στο κεφάλαιο, προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια καινοτόμων επιχειρήσεων, που ήδη δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, για την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας με εξωστρεφή και ανταγωνιστικό χαρακτήρα σε διεθνές περιβάλλον. Οι επενδύσεις αυτές των επιχειρηματικών κεφαλαίων θα ξεκινούν από τις 400.000 και μπορούν να φθάνουν έως μερικά εκατομμύρια.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα συγχρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα «Μακεδονία – Θράκη» και «Αττική» 2007-2013.

Η παρούσα Πρόσκληση απευθύνεται σε εξειδικευμένες Εταιρίες/Οργανισμούς στη διαχείριση Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (Fund Managers), τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και πληρούν συγκεκριμένους όρους/κριτήρια όπως αυτά προβλέπονται στα σχετικά έγγραφα.

Στο σημείο αυτό, γνωστοποιείται ότι στο πλαίσιο της προώθησης και υλοποίησης των προϊόντων αυτών, η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει ήδη ξεκινήσει σειρά συναντήσεων και ενημερωτικών επαφών με εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς διαχείρισης Επιχειρηματικών Κεφαλαίων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της πληροφόρησης και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων που θα εξασφαλίσουν την επιτυχή υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής.

Συνέχεια αυτών των επαφών αποτελεί το ταξίδι που πραγματοποιούν αυτήν την εβδομάδα, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού και συντονιστής της Επιτροπής Πληροφορικής και Επικοινωνιών, κ. Παντελής Τζωρτζάκης και ο ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, κ. Αντώνης Μαρκόπουλος στις ΗΠΑ (Silicon Valley, California), προκειμένου να παραστούν σε προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους σημαντικών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων και να παρουσιάσουν τα παραπάνω προϊόντα αλλά και τη δυναμική της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων στη δημιουργία επιχειρήσεων προστιθέμενης αξίας. Στόχος των συναντήσεων είναι η προσέλκυση κεφαλαίων αλλά και ομάδων με σημαντική εμπειρία στις επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, στη χώρα μας.

Η Πρωτοβουλία JEREMIE, στόχος της οποίας είναι η βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στη χρηματοδότηση, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της ΕΕ, στο πλαίσιο των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» και των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Μακεδονία – Θράκη», «Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου», «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος» και «Αττική», 2007-2013. Μέσω της συγκεκριμένης Πρωτοβουλίας, δίνεται η δυνατότητα στα Κράτη-Μέλη να αξιοποιήσουν μέρος των κοινοτικών πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων που προορίζονται για τις ΜμΕ, μέσα από την εφαρμογή χρηματοοικονομικών προϊόντων, ειδικά σχεδιασμένων για αυτές, όπως δάνεια, εγγυήσεις δανείων και κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, η χρηματοδότηση χορηγείται στις ΜμΕ μέσω Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών και Εξειδικευμένων Φορέων (Financial Intermediaries).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξασφαλίσουν τα σχετικά έγγραφα, στα οποία αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες και περιλαμβάνονται τα σχετικά έντυπα υποβολής αιτήσεων, από τις ιστοσελίδες των αρμόδιων φορέων:

- http://www.eif.org – στην ενότητα Calls For Expression of Interest,
- http://www.espa.gr – στις ενότητες Νέα και Προσκλήσεις – Προκηρύξεις,
- http://www.digitalplan.gov.gr – στις ενότητες JEREMIE και Γραφείο Τύπου – Ανακοινώσεις,
- http://www.makedonia-thrace.gr - στις ενότητες Νέα και Προσκλήσεις – Προκηρύξεις,
- http://www.attikis.gr - στις ενότητες Νέα και Προσκλήσεις – Προκηρύξεις.
- http://www.kriti-aigaio.gr – στις ενότητες Νέα και Προσκλήσεις – Προκηρύξεις,
- http://www.dytikiellada-peloponnisos-ionio.gr - στις ενότητες Νέα και Προσκλήσεις – Προκηρύξεις,
- http://www.thessalia-stereaellada-hpeiros.gr - στις ενότητες Νέα και Προσκλήσεις – Προκηρύξεις,

Γλώσσα του διαγωνισμού είναι η Αγγλική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: