www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Αύξηση της φοροαπαλλαγής για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων


Αύξηση της φοροαπαλλαγής για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, αλλαγές σχετικά με τη στελέχωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού καθώς και διευκρινίσεις για την εταιρεία «Ελληνικό ΑΕ», η οποία θα αναλάβει την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, επέρχονται, μεταξύ άλλων, με μια σειρά διορθώσεις και προσθήκες στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Σχετικά με τις δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων προβλέπεται ότι για τις εργασίες αυτές θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το 20% δαπάνης για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ, και το 10% για ποσά από 3.0001-6.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική έκπτωση δαπάνης μπορεί να φθάσει τα 900 ευρώ από 600 ευρώ που προβλέπεται σήμερα.

Μεταξύ άλλων, με τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν προβλέπονται τα ακόλουθα:
- Καταργείται το επίδομα επίτευξης στόχων που προβλέπονταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου για τους εργαζόμενους στο φοροελεγκτικό μηχανισμό.

- Η απαλλαγή από τα τεκμήρια για όσους έχουν κατοικία στην αλλοδαπή, ισχύει από την 1η-1-2011.
- Το 5% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων στο νέο σώμα Ελεγκτών Βεβαίωσης και
Αναγκαστικής Είσπραξης εσόδων που δημιουργείται θα μπορεί να στελεχώνεται και από υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ).

- Το τέλος ταξινόμησης για φορτηγά οχήματα που αποσύρονται, και είναι άνω των 3,5 τόνων, θα μειώνεται κατά 40%.

- Η Βουλή θα εκλέγει τον πρόεδρο του Σώματος Φορολογικών Διαιτητών, θα είναι επίτιμος ανώτατος δικαστικός λειτουργός του ΣτΕ και η θητεία του θα είναι πενταετής και θα μπορεί να ανανεώνεται μία φορά.
- Στις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ θα μπορούν να αποσπασθούν σε ποσοστό 10% και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών με περισσότερα από 20 έτη υπηρεσίας.

- H εταιρεία Ελληνικό ΑΕ δεν θα έχει τα δικαιώματα των ακινήτων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, αλλά θα συμμετέχει σε συμβάσεις για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση της.


Δεν υπάρχουν σχόλια: