www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Δεν ανακαλείται η χρήση ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές


Δεν πρόκειται να ανακληθεί το μέτρο της τήρησης Βιβλίων Β΄ Κατηγορίας και της έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης με τη χρήση φορολογικών ταμειακών μηχανών για τους παραγωγούς-πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Κουσελά, τα συγκεκριμένα μέτρα θεσπίστηκαν προκειμένου να είναι εφικτή η εξαγωγή λογιστικού αποτελέσματος αλλά και για λόγους ισονομίας και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού, ενόψει και της εφαρμογής του μέτρου θέσπισης αφορολόγητου ορίου με αποδείξεις στη Φορολογία Εισοδήματος.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών παραχωρήθηκε στους εν λόγω υπόχρεους σειρά διευκολύνσεων όπως η δυνατότητα ενημέρωσης βιβλίων μέχρι την 15/1/2011, η απόκτηση φορολογικών ταμειακών μηχανών μέχρι την 31/12/2010, χωρίς την επιβολή κυρώσεων για το
διάστημα από 1/7/2010 μέχρι 31/12/2010.

Οπως τονίζει ο υφυπουργός, η εξαίρεση των παραγωγών αγροτικών προϊόντων από τις υποχρεώσεις τήρησης βιβλίων Β΄ Κατηγορίας και χρήσης φορολογικών ταμειακών μηχανών, δεν κρίνεται σκόπιμη για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους μη παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, οι οποίοι διαθέτουν τα ίδια αγαθά και κάτω από τις ίδιες συνθήκες με τους παραγωγούς.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Καρασμάνη σχετικά με την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές του νομού Πέλλας και την υποχρέωση τήρησης Βιβλίων Β΄ Κατηγορίας. Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμαινε το «πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες παραγωγοί-πωλητές των λαϊκών αγορών του νομού Πέλλας εξαιτίας του νέου φορολογικού συστήματος στο οποίο επιχειρείται η ένταξή τους από τις αρχές του νέου έτους με την τήρηση εσόδων-εξόδων».


Δεν υπάρχουν σχόλια: