www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Κομισιόν: Ο φράχτης στον Εβρο δεν επαρκεί


Η κατασκευή φράκτη δεν επαρκεί από μόνη της για να λυθεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, σημείωσε η αρμόδια Επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ, ζητώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων ασύλου και διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Παπανικολάου, η Ευρωπαία αξιωματούχος ανέφερε πως είναι πολύ πιθανόν η μεταναστευτική πίεση να βρει παρακαμπτήριες οδούς κατά μήκος των εξωτερικών χερσαίων συνόρων ή των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας ή άλλων κρατών μελών.

Στην απάντηση της Επιτροπής σημειώνεται ότι η Ελλάδα υπέβαλε, ως μέρος του ετήσιου προγράμματός της (2011) για το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, αίτηση χρηματοδότησης για την κατασκευή του φράκτη στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου για τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων. Το προταθέν ετήσιο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή εξετάζεται από την Επιτροπή. Ωστόσο αυτό που πραγματικά απαιτείται, όπως υπογραμμίζει η Ευρ. Επιτροπή, είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση
για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων ασύλου και διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ελλάδα, που να περιλαμβάνει τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των συνόρων βάσει των βέλτιστων πρακτικών του Σένγκεν, καθώς και τη βελτίωση της συνεργασίας με την Τουρκία.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε στην ερώτησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση άφησε κατά το παρελθόν να εννοηθεί ότι, πέρα από τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις που παρέχουν συνδρομή στη FRONTEX στις επιχειρήσεις στον Έβρο για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στις επιχειρήσεις και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Στην άπαντησή της η Σουηδή Επίτροπος δεν τοποθετήθηκε επί αυτού του ενδεχομένου, ωστόσο υπογράμμισε πως την αρμοδιότητα για τους συνοριακούς ελέγχους έχουν τα κράτη μέλη και όχι η υπηρεσία Frontex, ενώ σημείωσε πως η Επιτροπή ανησυχεί πολύ για τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι παράνομοι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο στην περιοχή του Έβρου στην Ελλάδα και καθιστά σαφές προς τις ελληνικές αρχές, ότι απαιτείται να ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης αυτής.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Είναι σαφές ότι ο φράχτης αποτελεί αποσπασματικό μέτρο και όχι συνολική πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρώτα ανακοινώνει την κατασκευή του φράχτη και μετά προστρέχει να αναζητήσει τους πόρους για να το κάνει, δείχνει ακριβώς ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός σήμερα δεν υπάρχει».


Δεν υπάρχουν σχόλια: