www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Κυτταρική θεραπεία εναντίον αθηροσκλήρωσης

Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης έδειξαν μέσα από μια νέα μελέτη σε ποντίκια ότι μια κυτταρική θεραπεία θα μπορούσε να αποτελέσει «όπλο» ενάντια στη βλαπτική επίδραση που έχει η «κακή» LDL χοληστερόλη στα αγγεία μειώνοντας τη φλεγμονή που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση. Η εν λόγω κυτταρική θεραπεία, η οποία παρουσιάζεται στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation», μπορεί να οδηγήσει σε νέους δρόμους αντιμετώπισης των εγκεφαλικών και των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.


Η αθηροσκλήρωση αποτελεί χρόνια φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων. Η χοληστερόλη μεταφέρεται μέσα στο αίμα με «όχημα» σωματίδια της LDL τα οποία και συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Η διαδικασία αυτή οδηγεί το ανοσοποιητικό σύστημα στο να αντιδρά ενάντια στην LDL με αποτέλεσμα στη συνέχεια να προκαλείται φλεγμονή των αγγείων και τελικώς θρομβώσεις. Εάν ένας θρόμβος σχηματιστεί στη στεφανιαία αρτηρία, τότε ο ασθενής υφίσταται
έμφραγμα. Εάν πάλι ο θρόμβος σχηματιστεί στον εγκέφαλο, μπορεί να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η ερευνητική ομάδα του Καρολίνσκα υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γκόραν Χάνσον από το Κέντρο Μοριακής Ιατρικής ανέπτυξε μια κυτταρική θεραπεία η οποία μειώνει επιλεκτικά την αγγειακή φλεγμονή που προκαλείται από την LDL. Η θεραπεία βασίζεται σε δενδριτικά κύτταρα τα οποία χαρακτηρίζονται από μεγάλη πλαστικότητα και μπορούν να αποτελέσουν καλά «εργαλεία» για χρήση από τους επιστήμονες.

«Με τους κατάλληλους χειρισμούς τα δενδριτικά κύτταρα μπορούν να βάλουν «φρένο» στη φλεγμονή που προκαλούν τα σωματίδια της LDL στα αιμοφόρα αγγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Αντρέας Χέρμανσον που συμμετείχε στη μελέτη.

Τα πειράματα στα ποντίκια που δημοσιεύονται τώρα στο «Circulation» έδειξαν ότι η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να μειώσει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης σε ποσοστό που αγγίζει το 70%. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα νέα ευρήματα θα οδηγήσουν σε μια νέα γενιά επιλεκτικών θεραπειών εναντίον των φλεγμονών που συνδέονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: