www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Σε ένα χρωμόσωμα κρύβεται η υπνοβασία

Το γενετικό υπόβαθρο που οδηγεί κάποια άτομα στο να υπνοβατούν τις νύχτες πιστεύουν ότι εντόπισαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα μέλη μιας οικογένειας υπνοβατών που ανήκαν σε τέσσερις διαφορετικές γενεές και είδαν ότι το γενετικό «μυστικό» της υπνοβασίας κρύβεται σε ένα τμήμα του χρωμοσώματος 20.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Νeurology», το να φέρει κάποιος ακόμη και ένα αντίγραφο του ελαττωματικού DΝΑ είναι αρκετό ώστε να τον κάνει υπνοβάτη. Οι αμερικανοί ειδικοί ελπίζουν ότι θα επιτύχουν στο μέλλον να στοχεύσουν τα ακριβή γονίδια που οδηγούν στην υπνοβασία και να αναπτύξουν νέες θεραπείες για ένα πρόβλημα που επηρεάζει το 10% των παιδιών και έναν στους 50 ενηλίκους.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ένας από τους κύριους «ενόχους» για την υπνοβασία φαίνεται ότι είναι
το γονίδιο της δεαμινάσης- αδενοσίνης το οποίο «κατοικεί» στο χρωμόσωμα 20 και έχει ήδη συνδεθεί με το αποκαλούμενο στάδιο ΝRΕΜ του ύπνου (πρόκειται για το στάδιο του βαθέος, χωρίς όνειρα, ύπνου που εμφανίζεται λίγο μετά την ώρα που αποκοιμόμαστε).

Δεν υπάρχουν σχόλια: