www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Έλεγχοι για τζαμπατζήδες

Παρά την εμφανή αύξηση του επιβατικού κοινού, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, τα ακυρωθέντα εισιτήρια το 2010 έχουν μειωθεί πάνω από 5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ τα έσοδα παρουσιάζουν πτώση λίγο πάνω από 6%, με τις μηνιαίες κάρτες απεριόριστων διαδρομών να έχουν μειωθεί σχεδόν κοντά στο 5%.


Το κυνηγητό θα έχει δύο σημεία αναφοράς:

Τους κατά σύστημα τζαμπατζήδες αλλά και αυτούς που το τελευταίο διάστημα έχουν προσχωρήσει από κοινωνική ευαισθησία στο αυθόρμητο και συνεχώς διογκούμενο κίνημα της προσφοράς σε άλλους του χρησιμοποιημένου εισιτηρίου τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη μείωση εισιτηρίων εμφανίζεται σε προσφυγικούς δήμους, όπως Καισαριανή, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Νίκαια, Ταύρο, Αιγάλεω, Ιωνία, Δάφνη και Μεταμόρφωση. Την ίδια περίοδο καταγράφεται κατακόρυφη άνοδος των εισιτηρίων σε ακριβές περιοχές, όπως Φιλοθέη, Κηφισιά, Αγία Παρασκευή, Φάληρο, Γλυφάδα και
Βουλιαγμένη.

Τους διακινητές λαθραίων εισιτηρίων, που από ό,τι προκύπτει από τους πρώτους ελέγχους έχουν διασυνδέσεις και με το επίσημο δίκτυο πώλησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ). Το φαινόμενο εντοπίστηκε το φθινόπωρο και ήδη γίνονται έρευνες από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ.

Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση και το νοικοκύρεμα των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, που αναμένεται να δοθεί για διαβούλευση ως τα μέσα Ιανουαρίου, θα προβλέπει τη συγκρότηση νέου ελεγκτικού μηχανισμού, πιθανότατα από ιδιώτες. Θα λειτουργεί και εποπτικός φορέας του ΟΑΣΑ, στον οποίο έχουν ήδη εξασφαλιστεί 400 άτομα, με εθελοντικές μετατάξεις. Για τα παράνομα εισιτήρια εξετάζεται η λύση της ηλεκτρονικής κάρτας, κατά τα πρότυπα της παλιότερης τηλεκάρτας του ΟΤΕ, που θα προαγοράζεται από τους ενδιαφερόμενους σε ειδικά κιόσκια του ΟΑΣΑ και θα ακυρώνεται κατά την επιβίβαση. Θα αφορά τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, αφού στο μετρό προβλέπεται ότι σε μία διετία θα εγκατασταθούν μηχανήματα που θα συγκεντρώνουν τα εισιτήρια στο τέλος της διαδρομής και επιπλέον θα διαθέτουν ειδικό αισθητήρα ώστε να εντοπίζονται τα λαθραία, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Η κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης αλλά και η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, που προβλέπεται να ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου, θα εντείνουν τον πειρασμό της «ανυπακοής» για τους επιβάτες και θα πολλαπλασιάσουν τους συστηματικούς τζαμπατζήδες. Πολλά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι για τις τιμές που θα ισχύσουν. Το βέβαιο είναι ότι θα ασκηθεί ειδική πολιτική για όσους χρησιμοποιούν το μετρό, αφού το ενιαίο εισιτήριο που θεσπίστηκε από τα μέσα στο 2009 έπληξε ιδιαίτερα τα έσοδά του. Το πιθανότερο είναι ότι θα θεσπιστεί ένα εισιτήριο για όσους χρησιμοποιούν λεωφορείο ή τρόλεϊ. Η τιμή του μπορεί να παραμείνει στο σημερινό επίπεδο του ενός ευρώ, αλλά θα μειωθεί η διάρκειά του, από τα 90 στα 60 λεπτά. Υπάρχει και άλλο σενάριο, για αύξηση στα 1,20 ευρώ. Είναι βέβαιο ότι το εισιτήριο του μετρό θα ανέβει πιθανότατα στο 1,50 ευρώ και θα παρέχεται η δυνατότητα στον επιβάτη να το χρησιμοποιήσει για 90 λεπτά και με δυνατότητα μετεπιβίβασης σε λεωφορείο ή τρόλεϊ.

Ειδική πολιτική θα ισχύσει για τις κάρτες απεριόριστων διαδρομών, που θα αυξηθούν κατά 30%, αλλά θα προβλεφθούν ειδικά πακέτα ετήσιας, εξαμηνιαίας ή τρίμηνης διάρκειας, αφού θεωρούνται «ζεστό» χρήμα για τις αστικές συγκοινωνίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια: