Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και από την Ελλάδα, αύριο το πρωί. Η μερική έκλειψη ηλίου, θα ξεκινήσει στις 8:57 και θα διαρκέσει έως τις 11:58, με αποκορύφωμα στις 10:23 (ώρα Ελλάδος), όταν η Σελήνη θα καλύψει περίπου τα δύο τρίτα του δίσκου του Ήλιου.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν, ωστόσο, ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την παρακολούθηση του φαινομένου, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα στην όρασή μας. Η άμεση παρακολούθηση της έκλειψης με γυμνά μάτια, ακόμα και για πέντε μόλις δευτερόλεπτα, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα μάτια, ακόμα και τύφλωση, λόγω καταστροφής των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, όπως προειδοποιούν οι γιατροί.
Χαρακτηρίζουν μάλιστα τη ζημιά από την υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία ως «ύπουλη», ακριβώς επειδή δεν συνοδεύεται από αίσθημα πόνου, ενώ καθίσταται αντιληπτή μετά από μερικές ώρες, όταν
μπορεί να είναι πολύ αργά.
Λιγότερο σοβαρές θεωρούνται τυχόν βλάβες στον κερατοειδή του ματιού από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία, που μπορεί να προκαλέσουν κοκκίνισμα στα μάτια, δακρύρροια, μια μαύρη κηλίδα στη
μέση του οπτικού πεδίου, χρωματική παραμόρφωση των γύρω αντικειμένων κ.α.
Ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία είναι τα παιδιά, γι' αυτό οι γονείς θα πρέπει να τα επιτηρούν κατά τη διάρκεια της έκλειψης. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν πως ο ασφαλέστερος τρόπος για άμεση παρατήρηση (εκτός από την έμμεση παρακολούθηση μέσω της τηλεόρασης) είναι η χρήση ειδικά σχεδιασμένων ηλιακών φίλτρων, τα οποία πρέπει να είναι τοποθετημένα στον εξοπλισμό των τηλεσκοπίων, των κιαλιών ή των ειδικών γυαλιών. Τα απλά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν την αναγκαία προστασία, προειδοποιούν.
Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, από την Ελλάδα ήταν ορατή μία μόνο ολική ηλιακή έκλειψη, στις 19 Ιουνίου 1936, και δύο δακτυλιοειδείς εκλείψεις στις 21 Μαΐου 1966 και στις 29 Απριλίου 1976. Στη διάρκεια του 21ου αιώνα στη χώρα μας υπήρξε μια ολική έκλειψη, στις 29 Μαρτίου 2006, που ήταν όμως ορατή μόνο από το Καστελόριζο. Η επόμενη αναμένεται να συμβεί ξανά στις 21 Απριλίου 2088 και θα είναι ορατή σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Όσοι τυχεροί έχουν το χρόνο να απολαύσουν αύριο τη μερική έκλειψη του ηλίου, θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν το φαινόμενο και από το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Από τις 9 το πρωί, μέλη της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ερασιτέχνες αστρονόμοι θα έχουν εγκαταστήσει τηλεσκόπια στη είσοδο του Πλανηταρίου και θα βοηθήσουν κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθήσει με ασφάλεια το φαινόμενο.
Ένα πρόγραμμα παρατήρησης της έκλειψης οργανώνουν και ερασιτέχνες Έλληνες αστρονόμοι. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο τομέας Ηλιακών Παρατηρήσεων του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Σ.Ε.Α.), η ομάδα παρατήρησης ηλιακών εκλείψεων H.E.L.I.O.S (Hellenic Eclipse Laboratory for Imaging and Observing the Sun), ανεξάρτητοι ερασιτέχνες αστρονόμοι, καθώς επίσης μέλη της Ένωσης Σεληνιακών και Πλανητικών Παρατηρητών (A.L.P.O.) από την Ευρώπη. Στόχος είναι η χρονομέτρηση ακριβείας των επαφών της Σελήνης με τον Ήλιο και η φωτογράφιση σε μεγάλη ανάλυση της προβολής της Σελήνης στον Ηλιακό δίσκο.
Η αρχαιότερη αναφορά μιας ολικής ηλιακής έκλειψης προέρχεται από την Κίνα και ανάγεται στο έτος 2138 π.Χ., αν και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι πρόκειται για μύθο. Υπάρχουν επίσης αναφορές εκλείψεων στα Ασσυριακά Χρονικά, στην Παλαιά Διαθήκη, στους Βαβυλώνιους κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου