www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Το Υπουργείο Οικονομικών στο κυνήγι των φοροφυγάδων

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοικονομήσει το υπουργείο Οικονομικών το 2011 από την πάταξη της φοροδιαφυγής και για το λόγο αυτό ετοιμάζει και ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στις διωκτικές αρχές αλλά και στον εισπρακτικό μηχανισμό να συλλαμβάνει φοροφυγάδες με τη διαδικασία του αυτοφώρου.


Στελέχη του υπουργείου οικονομικών εκτιμούν ότι το 2010 οι απώλειες του δημοσίου από τη μη καταβολή ΦΠΑ ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ λόγω της αδυναμίας των επιχειρήσεων να καταβάλουν φόρους τους οποίους και κρατούν για να ενισχύσουν την ρευστότητά τους.

Για το 2011 το οικονομικό επιτελείο βάζει στόχο να εξοικονομήσει 5 δισ. ευρώ επιπλέον από τα 14 δισ. που ήθελε το 2010. Για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, ρίχνει στην αγορά
φοροεισπράκτορες με λάπτοπ που θα επιβάλουν online και επιτόπου πρόστιμα για τις παραβάσεις που εντοπίζουν. Το Μάρτιο φέρνει στην Βουλή και το νομοσχέδιο με πολύ βαριές ποινές, επ’ αυτοφώρω συλλήψεις και φυλάκιση φοροφυγάδων από τη φορολογική αστυνομία!

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για μη απόδοση έως 75.000 ευρώ, κάθειρξη έως 10 έτη για μη απόδοση φόρων άνω των 75.000 ευρώ, φυλάκιση τουλάχιστον 4 μηνών για μη έκδοση αποδείξεων καθώς και την εκδίκαση κατά προτεραιότητα υποθέσεων διακεκριμένης φοροδιαφυγής.

Αυτά όσον αφορά στη μη καταβολή φόρων. Όσον αφορά την εντοπισμένη φοροδιαφυγή ο νόμος προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για φοροαποφυγή άνω των 15.000 ευρώ, η κάθειρξη έως 10 έτη για φοροαποφυγή άνω των 150.000 ευρώ καθώς και οι ποινές ενός έως 10 ετών για έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων.

Κι ενώ οι φόροι στην περιουσία και το εισόδημα θεωρούνται βεβαιωμένοι, οι εισπράξεις από ΦΠΑ βυθίζονται μήνα με το μήνα. Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 16,9% τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώ ο ρυθμός έπεσε 15% τον Οκτώβριο και στο 10,4% το Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: