www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ψήσιμο στα κάρβουνα vs τηγανίσματος

Συχνά αναρωτιόμαστε αν το ψήσιµο στα κάρβουνα είναι πιο υγιεινό από το τηγάνισµα. Η απάντηση είναι, ως συνήθως, κάπου στη µέση.


Ψήσιμο στα κάρβουνα

Με το ψήσιµο χάνεται το περισσότερο λίπος µε αποτέλεσµα να µειώνονται οι θερµίδες κατά 25%. Παράλληλα όµως δηµιουργούνται διάφορες καρκινογόνες ουσίες, όπως οι ετεροκυκλικές αµίνες. Μάλιστα ο αυξηµένος χρόνος ψησίµατος ενισχύει τη δηµιουργία τους, η οποία έχει συνδεθεί µε διάφορους τύπους καρκίνου.

Μειώστε τις επιπτώσεις

Μαρινάρετε το κρέας πριν από το ψήσιµο: Χρησιµοποιήστε ελαιόλαδο, λεµόνι ή µυρωδικά (θυµάρι κ.λπ.) που εξουδετερώνουν µεγάλο ποσοστό των καρκινογόνων ουσιών.

Κόψτε το κρέας σε λεπτές φέτες: Έτσι θα ψηθεί γρήγορα εσωτερικά και εξωτερικά χωρίς να καεί.

Μετά το ψήσιµο ραντίστε µε λεµόνι: Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική βιταµίνη C, η οποία
απενεργοποιεί τις ετεροκυκλικές αµίνες.

Γυρίζετε συχνά το κρέας: Η µέθοδος αυτή µπορεί να µειώσει τις ετεροκυκλικές αµίνες µέχρι και 100%, καθώς διατηρεί χαµηλότερες τις εσωτερικές θερµοκρασίες του κρέατος.

Συνοδεύετε πάντα τα ψητά µε σαλάτα: Τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών προστατεύουν από τις καρκινογόνες ουσίες που παράγονται κατά το ψήσιµο.

Ειδικά για τα ψάρια: Πριν τα βάλετε στη φωτιά χαράξτε τα διαγώνια σε 2-3 µεριές έτσι ώστε να ψηθούν πιο γρήγορα.

Τηγάνισμα

Αν γίνεται µε µεγάλη ποσότητα λιπαρών ουσιών, συµβάλλει στην αύξηση των θερµίδων και κατά συνέπεια του σωµατικού βάρους. Οι υψηλές θερµοκρασίες, η κακή ποιότητα ελαίων και ο παρατεταµένος χρόνος τηγανίσµατος έχουν συνδεθεί µε αρκετές ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήµατα, καθώς και διάφορες µορφές καρκίνου.

Μειώστε τις επιπτώσεις

Τηγανίστε σωστά: Μην τηγανίζετε σε θερµοκρασία µεγαλύτερη των 170°C, µειώστε όσο µπορείτε το χρόνο µαγειρέµατος και χρησιµοποιείτε πάντα ελαιόλαδο (φροντίστε µόνο να αλλάζετε συχνά το λάδι στο οποίο τηγανίζετε), που συµβάλλει στον εµπλουτισµό της τροφής σε αντιοξειδωτικά.

Προτιµήστε τα αντικολλητικά: Στην αγορά θα βρείτε ειδικά σκεύη στα οποία µπορείτε να τηγανίσετε µε ελάχιστο ή και καθόλου λάδι. Έτσι, για παράδειγµα, θα τηγανίζετε πατάτες µε µία κουταλιά λάδι προσλαµβάνοντας µόνο 3% λίπος αντί για 8% που θα προσλαµβάνατε µε την κοινή φριτέζα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: