www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτικών αποφάσισε η κυβέρνηση

Η ΠΝΟ ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ απεργία που περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.


Την πολιτική κινητοποίηση των ναυτεργατών αποφάσισε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία τους για έβδομη ημέρα.

«Δυστυχώς η αδιαλλαξία των δύο πλευρών και η επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας οδήγησαν σε νέο αδιέξοδο και συνέχιση της απεργίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργείται αφενός επείγουσα κοινωνική ανάγκη και ιδιαιτέρως στη δημόσια υγεία εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατροφαρμευτικό υλικό και αφετέρου να στερούνται τις ιατρικές υπηρεσίες οι ευπαθείς ομάδες του νησιωτικού πληθυσμού μας. Και φτάσαμε στην ακραία κατάσταση οι νεκροί να μην μπορούν να μεταφερθούν από και προς τα νησιά μας για να ταφούν», τόνισε ο υπουργός. Ο κ. Διαμαντίδης δήλωσε επίσης ότι «η καταστροφική βάση της παραγωγής των νησιών μας, η νέκρωση κάθε
ακτοπλοϊκή συγκοινωνίας από και προς τα νησιά μας δεν φαίνεται να ήταν ικανά να αποτρέψουν τους εμπλεκόμενους να συζητήσουν και να βρουν μια αποδεκτά κοινή λύση».

Κανονικά η απεργία

Η απεργία θα συνεχιστεί κανονικά, ανακοίνωσε το βράδυ η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συγκεντρώθηκε και συνεδρίασε στον καταπέλτη του πλοίου «Κρήτη», αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Γ.Διαμαντίδη, για πολιτική κινητοποίηση των απεργών.

Πάντως τα φύλλα πορείας, που εκδίδουν οι αρχές, αναμένεται να αρχίσουν να επιδίδονται στους ναυτικούς από αύριο (Τρίτη).

Η ψηφοφορία

Το μεσημέρι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με ψήφους 11 υπέρ και 4 κατά αποφάσισε τη συνέχιση για ακόμη 48ωρες της απεργίας μέχρι τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου.

Από την απεργία έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα στα νησιά καθώς πολλοί παραγωγοί πληρώνουν ήδη ποινικές ρήτρες για τα συμβόλαια παράδοσης που έχουνε κλείσει.

Η ΠΝΟ απέρριψε πρόταση του υπουργού για τριήμερη αναστολή της απεργίας ώστε να δοθεί χρόνος για συζήτηση εκκρεμών θεμάτων που αφορούν τα αιτήματα της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας αλλά τα αιτήματα των ναυτεργατών.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αναφέρει ότι κατέληξε σε αυτήν απόφαση διαπιστώνοντας ότι με εξαίρεση τις τρεις Ενώσεις Εφοπλιστών που έχουν ήδη υπογράψει και για τις οποίες έχει γίνει ήδη αναφορά στο από 25 Νοεμβρίου 2010 σχετικό Δελτίο Τύπου της ΠΝΟ, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση από την πλευρά των εφοπλιστικών ενώσεων, για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή των σχετικών ΣΣΕ για το 2010.

Αντιδράσεις

Από την πλευρά της η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας με αφορμή τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών εκφράζει τη θλίψη της που για μία ακόμη φορά «η ΠΝΟ με τη γνωστή της αδιαλλαξία εξήγγειλε την νέα 48ωρη απεργία με αποτέλεσμα να εξωθεί ήδη οξυμένες καταστάσεις στρεφόμενη αποκλειστικά κατά των ταξιδιωτών, των νησιωτών, των παραγωγών και των επιχειρηματιών των νησιών μας, που βλέπουν να χάνονται περιουσίες στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται η ελληνική οικονομία».

«Αναμέναμε ότι η ΠΝΟ θα ακολουθούσε με την αρμόζουσα για τις περιστάσεις σοβαρότητα και υπευθυνότητα την πρόταση του Υπουργού ΘΥΝΑΛ κ. Ι. Διαμαντίδη για 3ήμερη αναστολή των κινητοποιήσεων προκειμένου να εξευρεθεί σωστή, λογική και δίκαια λύση σε όλα τα χρονίζοντα προβλήματα που απασχολούν την ναυτεργασία και την ακτοπλόο πλοιοκτησία» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας διαμαρτύρεται προς την ΠΝΟ και προς τις Ναυτεργατικές Ενώσεις διότι λαμβανομένου υπόψη του αιτήματός τους για παροχή αύξησης κατά ποσοστό 2% στα πληρώματα της ακτοπλοΐας δεν έχουν εξαιρεθεί όπως θα περίμενε κανείς από τις απεργιακές κινητοποιήσεις τα ακτοπλοϊκά πλοία που ανήκουν σε πλοιοκτήτριες εταιρίες οι οποίες έχουν ήδη καταβάλει ή έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να καταβάλλουν την αιτηθείσα αύξηση.

Το απόγευμα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΜΕ στον Πειραιά πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία συμπαράστασης προς τους ναυτεργάτες. Το ΠΑΜΕ κατευθύνθηκε προς τους καταπέλτες των πλοίων.

Επίσης οι δήμαρχοι Άνδρου, Τήνου και Σαντορίνης μετέβησαν στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στον υπουργό για το θέμα που έχει δημιουργηθεί από την απεργία των ναυτεργατών.

ΝΔ: Το ΠΑΣΟΚ διακρίθηκε στην ανακολουθία λόγων-έργων

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, προέβη, σήμερα, στην ακόλουθη δήλωση, αναφορικά με την επιβολή πολιτικής επιστράτευσης των απεργών της Π.Ν.Ο:

«Για μια ακόμη φορά, το ΠΑΣΟΚ διακρίθηκε για την ανακολουθία λόγων και έργων. Ο κατ’ ευφημισμόν “εργατοπατέρας” Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννης Διαμαντίδης δεν δίστασε να επιβάλει πολιτική επιστράτευση.

Και, μάλιστα, τη στιγμή που υπήρχε περιθώριο διαπραγμάτευσης και εύρεσης λύσης σε προβλήματα για τα οποία, άλλωστε, ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση της ανικανότητας και των αντιφάσεων. Γιατί αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, προκάλεσε το γενικότερο αδιέξοδο της Ναυτιλίας και το αλαλούμ στην ακτοπλοΐα και κανένας άλλος.

Σημειώνεται ότι, πριν λίγες ημέρες, ο ίδιος υπουργός είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστράτευσης, ενώ το 2006 και το 2007 το ΠΑΣΟΚ χαρακτήριζε το εν λόγω μέτρο ως “αυταρχική ενέργεια”.

Αν αυτό δεν είναι “θέατρο του παραλόγου”, τότε τι είναι; Απορούμε μέχρι που θα φτάσει αυτή η κοροϊδία και αν κατανοούν τη σημασία του τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας, τον οποίο, προφανώς, μεθοδευμένα αποδομούν».

ΚΚΕ: για κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού

Η επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών αποτελεί επαίσχυντη αντεργατική ενέργεια της κυβέρνησης και πράξη αφοσίωσης στα συμφέροντα των εφοπλιστών, δηλώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Αφού η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές, έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και των ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών, απέτυχαν να κάμψουν το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών με τις συκοφαντίες, τις απειλές, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τις οργανωμένες επιθέσεις, τώρα χρησιμοποιούν την ωμή κρατική βία, καταδεικνύοντας το αληθινό αποκρουστικό τους πρόσωπο. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύουν ότι είναι αδίστακτοι στα μέσα και τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να επιβάλλουν στους εργαζόμενους την πολιτική που προστατεύει την κερδοφορία των εφοπλιστών και των μονοπωλίων.

Πρόκειται για κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού κατά του εργατικού κινήματος. Αποτελεί ένα ακόμη επικίνδυνο βήμα στην κατεύθυνση να χαρακτηρίζεται η πάλη των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους στην εργασία, στο εισόδημα, στην απεργία ως πράξη παράνομη και υπονομευτική. Θέλουν να καταδικάσουν τους εργαζόμενους και το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, να είναι μόνιμα θύματα των συνεπειών της κρίσης και των αδιεξόδων του ξεπερασμένου καπιταλισμού.

Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης πρέπει να συναντήσει την αγανάκτηση και την καταδίκη απ’ όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν υπάρχει αγώνας και απεργιακή κινητοποίηση χωρίς συνέπειες. Όμως αυτός είναι ο δρόμος για να αποκρούσουμε τις βαριές και χωρίς τέλος θυσίες του λαού.

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, καμιά συναίνεση. Λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση ενάντια στο μνημόνιο διαρκείας κυβέρνησης - τρόικας, του «ευρωμονόδρομου». Αυτός είναι ο δρόμος για να αποκρούσουμε την καταστολή, για να μην φορέσουν αλυσίδες στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα συμφέροντα των εφοπλιστών και του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των ναυτεργατών συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο Τρίτη 30/11 και ώρα 6 το απόγευμα στον Πειραιά (σταθμός ΗΣΑΠ).

ΠΑΜΕ: Εχθροί των ναυτεργατών οι εφοπλιστές

Υπόθεση όλης της εργατικής τάξης να γίνει η απάντηση στην επιστράτευση των ναυτεργατών που αποφάσισε η κυβέρνηση υλοποιώντας τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Το ίδιο μπορούν να κάνουν αύριο και σε άλλους κλάδους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Κανείς εργατοϋπάλληλος δεν πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Πολύ περισσότερο να αφήσει τα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης - εφοπλιστών να περάσουν χωρίς καθολική αντίσταση.

Πρέπει να πληρώσουν. Οι εφοπλιστές, και τα κόμματά τους είναι εχθροί των ναυτεργατών. Καμιά σχέση δεν έχει η πρεμούρα τους να σπάσει η απεργία με το δικαίωμα - όπως λένε - των ταξιδιωτών να κινηθούν ελεύθερα, να «σωθεί» δήθεν ο τουρισμός. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η τσέπη τους και το τσάκισμα του δικαιώματος στην απεργία. Συγκεντρώνουν τα πυρά τους σ' έναν κλάδο που έχει δοκιμαστεί στο καμίνι της ταξικής πάλης. Έχει κερδίσει μάχες. Έχει κουρελιάσει το φιρμάνι της επιστράτευσης που δυο φορές υπέγραψαν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, στις εργατικές συνοικίες το πρωί να συζητήσουν και με τους άλλους συναδέλφους τους και μαζικά να αποφασίσουν να κατέβουν στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Τα συνδικάτα από το πρωί πιάνοντας όλες τις βάρδιες των εργαζομένων να τους ενημερώσουν και να οργανώσουν την συμμετοχή τους στην συγκέντρωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: