www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Αντιμετωπίστε την κατακράτηση και το «φούσκωμα»

Πολλές φορές ο δείκτης της ζυγαριάς ανεβαίνει ανεξήγητα, ενώ διαπιστώνετε ένα περίεργο πρήξιμο και βάρος σε πόδια, χέρια και κοιλιά.


Δεν είναι τίποτα απλώς η κατακράτηση έχει γίνει η νέα σας φίλη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα φουσκώνει τοπικά, λόγω της υπερβολικής συσσώρευσης υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα ή στους ιστούς του σώματος.

Τα αίτια είναι καθαρά ορμονικά, με το βάρος σας να αυξάνεται από μερικά γραμμάρια μέχρι τρία κιλά κατά την διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Εμείς σας δίνουμε οδηγίες πως να το ελέγξετε.

Περιορίστε το αλάτι: Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση νατρίου συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών. Γι’ αυτό το λόγο αποφύγετε όσο γίνεται το αλάτι και περιορίστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων
σε αλάτι (π.χ. τυριά, παστά τρόφιμα, αλατισμένοι ξηροί καρποί).

Σαν ενισχυτικά γεύσης και για να μην σας φαίνονται αναλάτα και άνοστα, χρησιμοποιήστε περισσότερο λεμόνι, ρίγανη, σκόρδο, μαϊντανό ή άλλα μυρωδικά. Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί, με ψωμί ολικής άλεσης.

Extra tip: Μειώνοντας το νάτριο θα χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου, καθώς δρα αντισταθμιστικά με το νάτριο. Αυτό σημαίνει να βάλετε στο πιάτο σας φρούτα και λαχανικά (περισσότερες πηγές καλίου), μπανάνες, πατάτες (πλούσιες σε άμυλο) ακόμα και ροφήματα φρούτων που θα βρείτε στο εμπόριο και είναι εμπλουτισμένα με κάλιο.

Το νερό, νεράκι: Αν πίνετε περισσότερο νερό δεν σημαίνει ότι θα μεταμορφωθείτε σε στρώμα νερού από την κατακράτηση! Τα νεφρά σας είναι υπεύθυνα να αποβάλλουν την περίσσεια νερού. Η επαρκής κατανάλωση υγρών καθημερινά ευνοεί τη διαδικασία της διούρησης, συνεπώς και την ευκολότερη αποβολή του περιττού νερού.

Πείτε «ναι» στην πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη έχει την ιδιότητα να καταστέλλει τα οιδήματα λόγω της ικανότητάς της να συγκρατεί νερό και να συμβάλλει έτσι στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος. Επιλέξτε ημίπαχες ή άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως ασπράδια αυγού, πουλερικά και ψάρια.

Προσοχή: Οι πιο επικίνδυνες τροφές είναι τα τηγανητά και το αλκοόλ. Υπάρχουν όμως τρόποι για να απενεργοποιήσετε τη διατροφική βόμβα και να σώσετε τη σιλουέτα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: