www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Γαλλογερμανική συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης

Σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διάσωσης για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης φέρονται να κατέληξαν Γερμανία και Γαλλία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η συμφωνία επετεύχθη και κατά τη σημερινή σύνοδο πρόκειται να παρουσιαστούν τα κύρια σημεία της.


"Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν πιέσει τις τελευταίες ώρες το Ecofin να στείλει ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο μόνιμο μηχανισμό. Μια συμφωνία έχει επιτευχθεί", αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγή της Ε.Ε., που έχει πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις.

Αν και στο τραπέζι των σημερινών συνεδριάσεων είναι η οριστικοποίηση της παροχής βοήθειας προς την Ιρλανδία, αξιωματούχοι της Ε.Ε. άφηναν να εννοηθεί ότι πρέπει να συζητηθούν γενικότερα
ζητήματα, προκειμένου να διασφαλισθεί η σταθερότητα του ευρώ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι ζητούμενο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup δεν είναι μόνο η συμφωνία για παροχή βοήθειας στην Ιρλανδία, αλλά και το να υπάρξει μία «συστημική απάντηση» στην κρίση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς τόνισε ότι: "Η ζώνη του ευρώ πρέπει να αντιδράσει και πρέπει να υπερασπιστεί το νόμισμά της. Πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα, ώστε στο μέλλον, να είμαστε σε θέση να αντισταθούμε όταν υπάρχουν αναταραχές. Πιστεύω ότι τώρα με τις συζητήσεις που έγιναν, μπορούμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιο".

Διαβουλεύσεις μέσω τηλεφώνου πριν τη Σύνοδο

Τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να προετοιμάσουν τη στάση τους στα Eurgroup και Ecofin είχαν ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανούελ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Το γεγονός γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενο αυτών των διαβουλεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: