www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Τηλεφωνική συγγνώμη για τα πειράματα στη Γουατεμάλα και από τον Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε προσωπικά συγγνώμη από τον πρόεδρο της Γουατεμάλας, Άλβαρο Κολόμ για το γεγονός ότι την δεκαετία του 1940 εκατοντάδες άνθρωποι μολύνθηκαν εσκεμμένα με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες στο πλαίσιο ιατρικών ερευνών.


Σε συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Ομπάμα αφού ζήτησε συγγνώμη από "όλους όσοι επλήγησαν", δεσμεύθηκε ότι όλες οι ιατρικές έρευνες που διεξάγονται σήμερα τηρούν τα αμερικανικά και διεθνή νομικά και ηθικά πρότυπα.

Ο Κολόμ, που έμαθε για το πείραμα από τηλεφώνημα της Κλίντον, εξέφρασε την οργή του για την έρευνα, που αποκάλεσε "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας". Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Γουατεμάλα
"διατηρεί το δικαίωμα" ανάληψης νομικής δράσης και κατάθεσης μηνύσεων.

Η έρευνα, που δεν δημοσιεύτηκε ποτέ, ήρθε στο φως πάνω από 64 χρόνια μετά την διεξαγωγή της, όταν η καθηγήτρια Σούζαν Ρέβερμπι βρήκε αρχειοθετημένα έγγραφα που περιέγραφαν τα πειράματα.

Οι γιατροί χρησιμοποιούσαν ως πειραματόζωα 1.500 πολίτες της Γουατεμάλας, κατ' αρχάς ιερόδουλες και κατόπιν άνδρες, μεταξύ των οποίων στρατιώτες, φυλακισμένους και ψυχικά ασθενείς, στους οποίους μετέδωσε σκόπιμα σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως σύφιλη και βλεννόρροια, για να διαπιστώσει κατά πόσον η πενικιλίνη, μια τότε σχετικά νέα φαρμακευτική ουσία, είχε θεραπευτική αξία σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι ίδιοι δεν γνώριζαν το τι τους συνέβαινε. Αξιωματούχοι στη Γουατεμάλα φέρονται να γνώριζαν για τα πειράματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: