www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Πρόγραμμα γκράφιτι στα κτήρια της Αθήνας

«Φαντάσου μία πόλη όπου τα γκράφιτι δεν είναι παράνομα, μία πόλη όπου όλοι μπορούν να ζωγραφίζουν όπου τους κάνει κέφι. Μία πόλη που κάθε δρόμος της είναι καλυμμένος από εκατομμύρια χρώματα και μικρές φράσεις, όπου η αναμονή σε μία στάση λεωφορείου δεν είναι βαρετή. Μία πόλη που μοιάζει με πάρτι, στο οποίο είναι προσκεκλημένοι οι πάντες, όχι μόνον οι μεσίτες και οι ληστοβαρόνοι των μεγάλων επιχειρήσεων. Φαντάσου μια τέτοια πόλη και μην ακουμπάς πια στον τοίχο … είναι φρεσκοβαμμένος», είπε ο γνωστός Βρετανός street artist, Bansky.


Φαντάσου τώρα την Αθήνα. Την εγκλωβισμένη, στον ιστό της, Αθήνα των γκρίζων πολυκατοικιών. Αυτή την πόλη με προσόψεις κτηρίων με γκράφιτι. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις πολύ. Απλά να σηκώσεις το κεφάλι και να δεις την αρχή. Με μία μικρή βόλτα στου Ψυρρή. Εκεί βρίσκονται τα έργα
τριών καλλιτεχνών - τοιχογράφων, του Βαγγέλη Χούρσογλου στο κτήριο επί της οδού Μιαούλη 4, στο Μετρό Μοναστηράκι, του Same 84 στο κτήριο στην πλατεία Ηρώων και του Taxis στο κτήριο επί της Αγαθάρχου 9.

Πρόκειται για τον καρπό του πιλοτικού προγράμματος «Δημόσιες Τοιχογραφίες - Ανάπλαση Ψυρρή», που εφαρμόστηκε από τον δήμο Αθηναίων, την Αναπτυξιακή του Εταιρεία και την «Πρόσοψη» σε συνεργασία με την ομάδα Carpe Diem.

Το πρόγραμμα «Πρόσοψη» ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του δήμου για να αλλάξει η εικόνα της πόλης. Πρωταρχικός στόχος ήταν η αισθητική αναβάθμιση του κέντρου και κάθε γειτονιάς, η δημιουργία ενός νέου αστικού τοπίου, μέσω της ανάπλασης των προσόψεων των κτηρίων. Ο στόχος άρχισε να επιτυγχάνεται, καθώς εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έσπευσαν να συμμετάσχουν.

Στα επτά χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, 5.000 κτήρια έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, 25.000 πολίτες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και 4.900 κτήρια έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες αποκατάστασης των προσόψεών τους. Σε πέντε πλατείες της Αθήνας, Αθ. Κανελλοπούλου στους Αμπελοκήπους, πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι, πλατεία Παγκρατίου στο Παγκράτι, πλατεία Χίλτον στα Ιλίσια και πλατεία Βαρβακείου Αγοράς ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση των προσόψεων των κτηρίων τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: