www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Έναν φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, σε παγκόσμια κλίμακα, και έναν δεύτερο στις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες (αμοιβές και κέρδη τραπεζών), που θα ισχύει μόνο στην Ε.Ε., περιλαμβάνουν οι ιδέες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα κατατεθούν σαν προτάσεις στην Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο.


Ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα αφορά όλες τις συναλλαγές και χωριστή φορολόγηση κάθε εμπλεκόμενου στη συναλλαγή.

Ο δεύτερος φόρος επί των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, θα αφορά στα στα κέρδη και στις αμοιβές των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα φορολογίας, Αλγκίρντα Σεμέτα, οι φόροι αυτοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή εσόδων για πολιτικές όπως η τόνωση των επενδύσεων. Υπολόγισε δε τα προσδοκώμενα έσοδα από τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες στα
26,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι φόροι αυτοί, σύμφωνα με την Ε.Ε. αιτιολογούνται καθώς ο χρηματοπιστωτικός τομέας αποτέλεσε μια από τις μείζονες αιτίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης και έχει βοηθηθεί σημαντικά στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν στο Εκοφίν της 19ης Οκτωβρίου και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 28 και 29 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: