www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Ασθένεια του σύγχρονου κόσμου ο καρκίνος

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις πολλών ειδικών ότι ο καρκίνος είναι μια σύγχρονη ασθένεια που ήταν σπάνια στην αρχαιότητα αλλά και ως πρόσφατα. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα ο καρκίνος οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και έκανε τη δυναμική εμφάνισή του μετά τη βιομηχανική επανάσταση. Ειδικοί από πανεπιστήμια της Βρετανίας και των ΗΠΑ εξέτασαν περί τις 1.000 αρχαίες μούμιες από την Αίγυπτο και τη Νότια Αμερική καθώς και διάφορα άλλα ευρήματα όπως απολιθώματα, αλλά και ιατρικά κείμενα και αναφορές της αρχαιότητας. Διαπίστωσαν ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων είχαν καρκίνο εκείνα τα χρόνια σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα όπου ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρκίνο.

«Στις βιομηχανικές κοινωνίες ο καρκίνος είναι μετά τα καρδιακά νοσήματα η δεύτερη αιτία θανάτων. Στην αρχαιότητα όμως η παρουσία του ήταν εξαιρετικά σπάνια. Δεν υπάρχει κάτι στο φυσικό
περιβάλλον που να προκαλεί καρκίνο. Είναι επόμενο λοιπόν να πιστεύουμε βάσιμα ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που δημιουργήθηκε από την ανθρώπινη δραστηριότητα και σχετίζεται με τη μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και με τις ραγδαίες μεταβολές στη διατροφή και στον γενικότερο τρόπο ζωής του. Ολα δείχνουν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευθύνεται για την έκταση που πήρε ο καρκίνος» δήλωσε στην «Daily Τelegraph» η Ροζαλί Ντέιβιντ, του Κέντρου Βιοϊατρικής Αιγυπτιολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: