www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα στον διαβήτη

Νέα μελέτη δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή εκτός των άλλων ευεργετικών συνεπειών στον οργανισμό εμποδίζει και την εμφάνιση διαβήτη. Τη μελέτη εκπόνησαν ισπανοί ερευνητές οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους μεγαλύτερους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη των μεσηλίκων, ακόμη και χωρίς θερμιδομέτρηση και απώλεια βάρους. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες λαχανικών, τροφές ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρι, φυτικές τροφές, κυρίως ελαιόλαδο και καρύδια, ενώ περιέχει μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πλούσιων σε λιπαρά.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Rovira i Virgili στο Ρέους της Ισπανίας μελέτησαν περισσότερα από 400 άτομα ηλικίας 55-80 ετών. Οι εθελοντές έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα διαιτολόγιο
μεσογειακής διατροφής και σε ένα με χαμηλά λιπαρά το οποίο έπρεπε να ακολουθούν πιστά για αρκετό καιρό. Επειτα από τέσσερα χρόνια, 10%11% των εθελοντών που ανήκαν στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή είχαν εμφανίσει διαβήτη, σε σύγκριση με 18% εκείνων που ανήκαν στην ομάδα που ακολούθησε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Οταν οι ερευνητές υπολόγισαν μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως το βάρος των εθελοντών, το ιστορικό καπνίσματος και τα αναφερθέντα επίπεδα άσκησης, η μεσογειακή διατροφή διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με τη μείωση κατά 52% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη σε σύγκριση με τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

«Η έρευνα πιστοποιεί ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί υγιεινή επιλογή. Οπως φαίνεται όμως και από τα ευρήματα της έρευνας τα οφέλη της δεν προέρχονται από κάποιο συγκεκριμένο “συστατικό” της,όπως για παράδειγμα μόνο από το ελαιόλαδο. Χρειάζεται κάποιος να ακολουθεί το σύνολο των επιταγών του συγκεκριμένου τύπου διατροφής για να έχει όφελος» εξήγησε σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα η Κόνστανς Μπράουν-Ριγκς, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ενωσης Διαιτολόγων- Διατροφολόγων. Προσέθεσε ότι η σωστή διατροφή δεν είναι αρκετή αλλά πρέπει να συνδυάζεται με άσκηση προκειμένου να υπάρχουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη για μια ζωή γεμάτη υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: