www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Ενίσχυση συνταξιούχων;

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ μελετά την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, ίσως και από τις αρχές του νέου έτους, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στο «Βήμα», έναν χρόνο μετά την άνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία, ο υπουργός τονίζει ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να υλοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν» η δέσμευση που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την επιστροφή στους συνταξιούχους μέρους του εισοδήματος που έχασαν. Ταυτόχρονα, ανακοινώνει τις βασικές αρχές του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα ισχύσουν από το νέο έτος. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει μετά την πρώτη διετία σταθεροποίησης, δηλαδή από το 2012, και «το μέρισμα της ανάπτυξης θα πηγαίνει ιδιαίτερα σε αυτούς που έκαναν τις μεγαλύτερες θυσίες». Ο υπουργός Οικονομικών εξαπολύει δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και στον πρόεδρό της κ. Αντ. Σαμαρά λέγοντας ότι η ΝΔ έκανε την Ελλάδα την πιο αναξιόπιστη χώρα στην ευρωζώνη ενώ χαρακτηρίζει το επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί μηδενισμού
του ελλείμματος μόνο με ανάπτυξη «παραμύθι για μικρά παιδιά».

- Κύριε Παπακωνσταντίνου, ξέφυγε οριστικά η χώρα από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας;

«Ναι, και είμαστε σε έναν δρόμο επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής. Μέσα σε μόλις έναν χρόνο έχουμε καταφέρει τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει καταφέρει ποτέ χώρα της ευρωζώνης. Οσο εφαρμόζεται το πρόγραμμά μας τόσο η χώρα θα απομακρύνεται από ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

- Κινδυνεύουμε με 10 χρόνια λιτότητας;

«Από το μόνο που κινδυνεύουμε είναι από τον κακό μας εαυτό. Το Ελληνικό Δημόσιο, με τα μεγάλα ελλείμματα και το μεγάλο χρέος, έχει ταυτόχρονα μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης και εξορθολογισμού. Μετά την πρώτη διετία, τα επόμενα χρόνια θα είναι μια περίοδος σταθερότητας, ανάπτυξης, με το μέρισμα της ανάπτυξης να πηγαίνει ιδιαίτερα σε αυτούς που έκαναν τις μεγαλύτερες θυσίες».

- Πώς απαντάτε στην κριτική της ΝΔ ότι η διαρκής μείωση των δαπανών εγκλωβίζει την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας που οδηγεί σε ύφεση η οποία απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα;

«Η ΝΔ φρόντισε να θεωρείται η Ελλάδα ο πιο αναξιόπιστος συναλλασσόμενος στην ευρωζώνη αφήνοντας ένα έλλειμμα πάνω από 30 δισ. ευρώ. Συνεπώς, είναι ο τελευταίος που μπορεί να μας δώσει μαθήματα σήμερα. Οι Ελληνες τους τελευταίους μήνες έχουν δώσει έναν τεράστιο αγώνα να βγει από πάνω τους αυτή η ρετσινιά και σιγά-σιγά το καταφέρνουν. Η μείωση του ελλείμματος είναι αναγκαίο βήμα για να ξαναμπούμε σε τροχιά ανάπτυξης». - Η ΝΔ σας κατηγορεί που μειώνετε τις δαπάνεςκαι ταυτόχρονα συμφωνεί μαζί σας- και μάλιστα επαυξάνει αφού διακηρύσσει ότι η ίδια θα μπορούσε να μηδενίσει το έλλειμμα ως το τέλος του 2011! Τι λέτε γι΄ αυτό; «Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό; Μείωση κατά 18,5 δισ. του ελλείμματος μέσα σε έναν χρόνο. Δηλαδή προτείνουν λιτότητα 18,5 δισ. όταν εφέτος με όλα τα μέτρα που πήραμε το έλλειμμα θα μειωθεί περί τα 12 δισ. Ας μας πει ο κ. Σαμαράς τι είδους μειώσεις μισθών και συντάξεων σημαίνουν οι προτάσεις του. Τι είδους αυξήσεις φόρων θα επιφυλάξουν στους έλληνες πολίτες. Γιατί είναι προφανές ότι το επιχείρημα του μηδενισμού των ελλειμμάτων μόνο με ανάπτυξη και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι παραμύθι για μικρά παιδιά».

- Φοβάστε το πολιτικό κλίμα και τη σιωπηρή πλειοψη- φία που πιέζεται από τα μέτρα; «Το μόνο που με φοβίζει είναι να χρειαστεί να πω κάποτε σε αυτή τη σιωπηρή πλειοψηφία ότι η προσπάθεια και η θυσία δεν έπιασαν τόπο. Αυτό τον αγώνα δίνουμε καθημερινά, η πλειοψηφία των πολιτών το βλέπει και αισθάνομαι ότι το αναγνωρίζει. Και πιστέψτε με, βιάζομαι πολύ για εκείνη την ώρα που θα μπορέσουμε να πούμε σε αυτούς τους πολίτες “τα καταφέραμε”».

- Ποιο θα είναι το μήνυμα των εκλογών αν επικρατήσουν οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ στις περισσότερες περιφέρειες; Οτι οι πολίτες επικροτούν το μνημόνιο;

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 έχουν ιδιαίτερο βάρος γιατί είναι οι πρώτες εκλογές με τον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Εμείς δεν πρόκειται να το υποβιβάσουμε σε κανενός είδους δημοψήφισμα. Εμείς στηρίζουμε τους υποψηφίους που είναι οι καλύτεροι για να υλοποιηθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης».

- Πέρα από τις εισηγήσεις των τριών συμβούλων, ποια είναι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος;

«Η δέσμευσή μας για τον δημόσιο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει».

- Η απόφαση για μια ακόμη περαίωσηκρίθηκε από πολλούς ως ομολογία αποτυχίας του φορολογικού μηχανισμού.Γιατί καταφεύγετε σε ένα εύκολο εισπρακτικό μέτρο;

«Θα μπορούσα να επικαλεστώ απλώς την ανάγκη για αύξηση των εσόδων. Κι όμως, για εμένα η ουσία βρίσκεται σε αυτό που κανείς δεν πιστεύει εύκολα, αλλά είναι το μόνο για το οποίο με ενδιαφέρει να πείσω: μιλάμε για μια νέα αρχή και για μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν και το εννοούμε. Από 1/1/2011 θα έχουμε ένα άλλο φορολογικό πλαίσιο και θα ισχύουν διατάξεις όπως: αποκλειστικά ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ηλεκτρονικά τιμολόγια, επαγγελματικοί λογαριασμοί, ταμειακές μηχανές παντού, τεκμήρια προσδιορισμού ελαχίστου εισοδήματος, συναλλαγές μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή καρτών για μεγάλα ποσά. Κι επειδή έχουν γίνει όλα αυτά, μπορώ να σταθώ μπροστά στους φορολογουμένους και κυρίως στους συνεπείς φορολογουμένους και σε όλους τους πολίτες και να τους καλέσω να κλείσουμε τις παρτίδες μας με το παρελθόν και να κάνουμε μια “νέα αρχή”».

- Μόνο αυτές τις αλλαγές σχεδιάζετε;

«Και βέβαια δεν είναι μόνο τέτοιου είδους οι αλλαγές που πρέπει να προχωρήσουν. Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στις υπηρεσίες προς τους πολίτες, στις οικονομικές και ελεγκτικές υπηρεσίες, στις ΔΟΥ. Γι΄ αυτό και ετοιμάζουμε την πλήρη αναδιοργάνωση του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού και πολλαπλασιάζουμε τις ηλεκτρονικές εφαρμογές και υπηρεσίες μέσω της ΓΓΠΣ. Ξέρουμε ότι το σύστημα έχει αδυναμίες στην είσπραξη φόρων και προστίμων και στις διαδικασίες επίλυσης φορολογικών διαφορών που έχει γίνει το άλλοθι για να μένουν απλήρωτες οφειλές 7, 8 και 10 χρόνια. Γι΄ αυτό έχουμε αυστηροποιήσει το πλαίσιο ποινών, έχουμε επισπεύσει τους χρόνους βεβαίωσης και είσπραξης και έχουμε έτοιμη τη νομοθετική παρέμβαση- σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης - για την αλλαγή του πλαισίου προσφυγής και εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων».

- Κάνουν όλοι οι έφοροι καλά τη δουλειά τους; Είστε ικανοποιημένος από τον «έλεγχο των ελεγκτών»;

«Ξέρουμε ότι μια μειοψηφία ελεγκτών και εφόρων συνεχίζουν να διασύρουν με τη συμπεριφορά τους ολόκληρο το φορολογικό σύστημα. Γι΄ αυτό κυνηγήσαμε και κυνηγάμε επίορκους λειτουργούς, ζητάμε πόθεν έσχες και τους στέλνουμε στα πειθαρχικά και στη Δικαιοσύνη. Ξέρουμε ότι στη μειοψηφία ανήκουν και άτομα που χρηματίζονται για να ελέγχουν πλημμελώς ή να μην ελέγχουν ανέλεγκτες υποθέσεις του παρελθόντος, γι΄ αυτό και από το 2010 και μετά δεν θα υπάρχει ο ορισμός της ανέλεγκτης χρήσης. Οι χρήσεις θα κλείνουν με δειγματοληπτικούς ελέγχους στη βάση κριτηρίων κινδύνων και οι ποινές για τους παραβάτες θα είναι πολύ αυστηρές και θα επιβάλλονται άμεσα».

- Παρ΄ όλα αυτά η αντιπολίτευση σας κατηγόρησε έντονα και για χαριστικές ρυθμίσεις...

«Οποιος δει την έκταση και το είδος των ρυθμίσεων θα καταλάβει ότι αφορά εκατομμύρια φορολογουμένους και εκατοντάδες επιχειρήσεις που θέλουν να κλείσουν οριστικά τις σχέσεις τους με το παρελθόν καταβάλλοντας ένα σημαντικό αντίτιμο στο κράτος. Τα περί δήθεν “χαριστικών ρυθμίσεων” θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν προσβλητικά και επικίνδυνα. Εκφράζουν ίσως τις πολιτικές πρακτικές και αντιλήψεις όσων τα λένε- σίγουρα πάντως όχι τη δική μου αντίληψη».

Αυξήσεις στους συνταξιούχους ίσως και από τον Γενάρη

- Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού;

«Το προσχέδιο που θα ανακοινώσουμε τη Δευτέρα θα ενσωματώνει τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί και συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι σίγουρα δεν θα υπάρχουν περικοπές μισθών».

- Σκέφτεστε τη στοχευμένη αύξηση συντάξεων όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη;

«Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζήτησε - και αυτό θα γίνει- η πρώτη ομάδα που θα ενισχυθεί μόλις το επιτρέψει ο κρατικός Προϋπολογισμός να είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Η προσπάθειά μας είναι να υλοποιήσουμε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού το συντομότερο δυνατόν».

- Ακόμη και μέσα στο 2011; Θα μπορούσε να ενσωματωθεί η υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού στον προϋπολογισμό του 2011, δηλαδή στο αυριανό προσχέδιο ή στο τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση τον Δεκέμβριο;

« Επαναλαμβάνω ότι εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού το συντομότερο δυνατόν».

- Πώς θα συγκρατήσετε τις δαπάνες μέσα στο 2011; Και κυρίως πώς θα επιτευχθεί το επιπλέον 1 δισ. ευρώ περικοπές δαπανών που απαιτούνται για τη μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ το 2011; «Εχουν ολοκληρωθεί οι επεξεργασίες των διαφορετικών σεναρίων για την αύξηση των εσόδων και θα προκριθεί κάποιο ισορροπημένο και δίκαιο μείγμα. Ωστόσο, το 2011 θα βασιστούμε περισσότερο στην αύξηση των εσόδων με την εφαρμογή του νέου φορολογικού πλαισίου αλλά και των μέτρων που πήραμε και παίρνουμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επίσης, οι δαπάνες θα συγκρατηθούν κυρίως από έλεγχο της σπατάλης. Και θα επαναλάβω ότι μέσα στο 2010 ξεκίνησε μια προσπάθεια που θα έχει ολοκληρωθεί στους πρώτους μήνες του 2011. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε απόλυτο έλεγχο στις δαπάνες σε καθημερινή βάση».

«Αλλάζουν οι μισθοί στο Δημόσιο»

- Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων;

«Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ για το νέο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας πάνω σε ένα εντελώς νέο σύστημα υπολογισμού αμοιβών στο Δημόσιο πιο δίκαιο από το σημερινό, μέσα από το οποίο θα ανταμείβονται τα προσόντα, θα δίνονται κίνητρα για εξέλιξη και απόδοση. Η λογική μας είναι η ενσωμάτωση των περισσότερων επιδομάτων στον μισθό- και άρα να συνυπολογίζονται για τη σύνταξη- αλλά και να οριοθετήσουμε προσεκτικά την εξέλιξη του μισθολογικού κόστους».

- Θα ισχύσει από το 2011; «Μιλάμε για την πλήρη ανατροπή στον σημερινό ανορθολογισμό. Δεν θέλουμε όμως και την πλήρη ανατροπή στον προγραμματισμό ζωής των σημερινών υπαλλήλων του Δημοσίου. Γι΄ αυτό και έχουμε εξασφαλίσει ικανό χρόνο και για τον διάλογο και για τη μελέτη των δεδομένων. Με την ολοκλήρωση της συλλογής δεδομένων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής θα εκπονηθεί μια αναλυτική μελέτη. Η μελέτη αυτή θα περιλαμβάνει τις τελικές προτάσεις για τη δομή του νέου μισθολογίου και θα ανακοινωθεί ως το τέλος του 2010. Ο διάλογος με την ΑΔΕΔΥ θα είναι συνεχής και πιστεύουμε ότι το νέο μισθολόγιο θα μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και μέσα στο 2011».

Δεν υπάρχουν σχόλια: