www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Νομοσχέδιο-«σκούπα» για τα κλειστά επαγγέλματα

Μετά τη σύγκρουση που έφθασε στα άκρα με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων για να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Το επόμενο βήμα θα είναι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, του λογιστή, της εγκατάστασης φαρμακείων και η κατάργηση όλων των διοικητικών αποφάσεων που καθορίζουν τα κέρδη και τις αμοιβές τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει ασφυκτικά η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) που έχει θέσει μάλιστα και χρονοδιάγραμμα για να ληφθούν οι οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η κυβέρνηση θέλοντας να αποφύγει τη σύγκρουση με κάθε επαγγελματικό κλάδο ξεχωριστά έχει καταρτίσει σχέδιο υλοποίησης των αποφάσεων. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει τις γενικές διατάξεις για το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει «οριζόντιο χαρακτήρα» και θα αφορά το σύνολο των επαγγελμάτων
που βγαίνουν από το «προστατευτικό καθεστώς».

Ο συντονισμός της νομοθετικής πρωτοβουλίας γίνεται από το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου που συλλέγει δεδομένα από τα αρμόδια υπουργεία.

Για την εξειδίκευση των όρων που αφορούν το κάθε επάγγελμα ξεχωριστά θα εκδοθούν στη συνέχεια υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται από το μνημόνιο ως το τέλος του έτους η κυβέρνηση πρέπει να έχει παρουσιάσει τον νόμοπλαίσιο. Τους πρώτους μήνες του 2011 πρέπει να έχει θεσμοθετήσει τις αλλαγές. Στο αναθεωρημένο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι η κυβέρνηση « θα άρει τους περιορισμούς στα επαγγέλματα του νομικού, του φαρμακοποιού, του συμβολαιογράφου, του αρχιτέκτονα, του μηχανικού και του ορκωτού λογιστή» που αφορούν « τις απαιτήσεις για την έκδοσης αδείας, τους γεωγραφικούς περιορισμούς και τα ρυθμιζόμενα τιμολόγια ».

«Αθροιστικά η απελευθέρωση των επαγγελμάτων υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσειαύξηση του ΑΕΠ κατά 10%, ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερουανταγωνισμού που θα προκύψει» αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Ι. Στουρνάρας. Ερευνητές του ΙΟΒΕ υποστηρίζουν ότι οι «κατώτατεςή συνιστώμενες τιμές, προκαθορισμέναποσοστά κέρδους,συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, περιορισμοί στον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, προϋποθέσειςέκδοσης αδειών κ.λπ. δρουν ενάντια στη μεγιστοποίηση του ανταγωνισμού».

Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου κατέδειξε ότι μόνο με την απελευθέρωση των οδικών μεταφορών ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε κατά 0,2-0,3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, η απασχόληση θα ενισχυόταν ως και 4% και τα κόμιστρα θα μειώνονταν ως και 2,5% κάθε χρόνο. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν ότι οι περιορισμοί που ισχύουν σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό κάθε νοικοκυριού με 1.000 ευρώ τον χρόνο.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ, ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Εκτός από τα επαγγέλματα που αναφέρονται στο μνημόνιο η τρόικα έχει θέσει στο μικροσκόπιο τα επαγγέλματα του αρτοποιού, του οδηγού ταξί και παραλλήλως εξετάζει το καθεστώς λειτουργίας των πρατηρίων βενζίνης και των αρτοποιείων.

Δικηγόροι

Τι ισχύει: Το δικηγορικό σώμα απαρτίζεται από 45.000 δικηγόρους, οι οποίοι αποτελούν μέλη 63 δικηγορικών συλλόγων. Η αντιστοιχία είναι ένας δικηγόρος προς 220 κατοίκους, όταν στις περισσότερες χώρες αναλογεί ένας προς 2.000. Ο δικηγόρος έχει τοπική αρμοδιότητα και αποκλειστική επαγγελματική δικηγορική έδρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δραστηριοποιηθεί στα δικαστήρια της πόλης όπου βρίσκεται ο Δικηγορικός Σύλλογος του οποίου είναι μέλος. Ωστόσο μπορεί να αναλάβει και υποθέσεις που θα εκδικαστούν σε άλλη πόλη, αρκεί να παρίσταται συνάδελφος του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου.

Τι αλλάζει: Καταργούνται η ελάχιστη αμοιβή, η ουσιαστική απαγόρευση της διαφήμισης, οι γεωγραφικοί περιορισμοί σχετικά με το πού μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα.

Φαρμακοποιοί

Τι ισχύει: Σήμερα για την άδεια και το εμπόρευμα πρέπει ένας νέος φαρμακοποιός να καταβάλει στον συνάδελφό του που συνταξιοδοτείται από 250.000 ως 500.000 ευρώ. Τα παιδιά των φαρμακοποιών μπορούν να κληρονομήσουν την άδεια του φαρμακείου του γονέα. Επί της ουσίας νέο φαρμακείο σε αστική περιοχή μπορεί να λειτουργήσει μόνο με την αγορά άδειας από υπό σύνταξη φαρμακοποιό. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν 96 φαρμακεία σε 100.000 κατοίκους, στη Σουηδία αναλογούν πέντε, στη Δανία επτά, στην Ολλανδία 18, στη Γερμανία 21 και στο Βέλγιο 45. Τι αλλάζει: Οι αλλαγές θα συνίστανται στην άρση του πληθυσμιακού κριτηρίου για τη χορήγηση άδειας και των περιορισμών του Ν. 1963/91 για την εμπορική λειτουργία του φαρμακείου, σύμφωνα με τον οποίο ο φαρμακοποιός «δεν θα πρέπει να εξυπηρετεί τον εμπορικό θεσμό του ελεύθερου ανταγωνισμού, ο οποίος στα άλλα επιστημονικά-εμπορικά επαγγέλματα, αν δεν αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο, είναι συνήθης εμπορική τακτική». Αίρονται οι περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους.

Συμβολαιογράφοι

Τι ισχύει: Οι συμβολαιογράφοι αριθμούν περί τους 3.193 και αποτελούν μέλη εννέα συμβολαιογραφικών συλλόγων. Η αναλογία τους είναι ένας ανά 3.580 Ελληνες. Ενδεικτικά, οι αντίστοιχες αναλογίες στη Γαλλία είναι ένας συμβολαιογράφος ανά 8.000 πολίτες και στην Ουγγαρία ένας συμβολαιογράφος ανά 32.000 πολίτες. Στη χώρα μας ισχύουν γεωγραφικοί και αριθμητικοί περιορισμοί. Τι αλλάζει: Αίρονται οι περιορισμοί για την ελάχιστη αμοιβή, ο περιορισμός για τον αριθμό των συμβολαιογράφων, οι γεωγραφικοί περιορισμοί σχετικά με το πού μπορούν οι συμβολαιογράφοι να δρουνκαι καταργείται η ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης.

Μηχανικοί, αρχιτέκτονες

Τι ισχύει: Στα επαγγέλματα του μηχανικού και του αρχιτέκτονα δεν ισχύουν ούτε αριθμητικοί ούτε γεωγραφικοί περιορισμοί. Ισχύουν ωστόσο ελάχιστες αμοιβές, οι οποίες κατά τους εκπροσώπους του κλάδου «διασφαλίζουν την ποιότητα των κατασκευών».

Τι αλλάζει: Ερχεται κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αλλαγές εκτός μνημονίου

Οπτικά

Βασικός περιορισμός στα καταστήματα οπτικών ειδών είναι η υποχρέωση από τον νόμο να ιδρύονται καταστήματα μόνο από φυσικά πρόσωπα τα οποία θα κατέχουν τουλάχιστον το 50% της επιχείρησης, κάτι που σημαίνει πως όποιος θέλει να συμμετέχει και σε δεύτερο κατάστημα «κρύβεται» πίσω από την άδεια άλλου φυσικού προσώπου.

Αρτοποιεία

Συζητείται να αρθεί η απαγόρευση που έχει επιβληθεί στα εσωτερικά αρτοποιεία των σουπερμάρκετ ως προς τη χρήση της νωπής ζύμης.

Βενζινάδικα

Προγραμματίζεται αρχικά η δυνατότητα δημιουργίας σημείων πώλησης υγρών καυσίμων και από τα σουπερμάρκετ, τα οποία έχουν ήδη προσφύγει κατά του υφιστάμενου περιορισμού και στη συνέχεια η πλήρης απελευθέρωση στη διάθεσή τους.

Ταξί

Μελετάται η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω αλλαγής του συστήματος αδειοδότησης, με διαχωρισμό των ταξί ανάλογα με τη χρήση τους (μέσω κλήσης, πιάτσας ή ελεύθερης επιλογής πελατών). Επίσης εξετάζεται η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία εταιρειών ταξί αναλόγων με αυτές που υπάρχουν σε άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: