www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Αντικειμενικές αξίες στο όριο των πραγματικών από την πρωτοχρονιά

Στις 4 Οκτωβρίου,μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού, θα μάθουν οι φορολογούμενοι ποιο μέτρο θα προκρίνει η κυβέρνηση, προκειμένου να μην προχωρήσει στη μαζική μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. Με συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα για τη λήψη νέων μέτρων μέσα στο 2010. Χαρακτήρισε τα μέτρα για το 2011 ηπιότερα, όμως σε αυτά θα περιλαμβάνεται και μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.


Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι στόχος είναι από την πρωτοχρονιά οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να προσεγγίζουν τις τιμές της αγοράς. Θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Μετά την εγκατάλειψη, "σε αυτή τη φάση", του σεναρίου μετακύλισης ΦΠΑ, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί μέτρα που θα φέρουν στα ταμεία τα ίδια έσοδα. Ανάμεσά τους παραμένει -σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου- και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, υπό την προϋπόθεση ταυτόχρονης χορήγησης επιδόματος θέρμανσης. Εξετάζονται ακόμη η "μικρή" αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, η αύξηση ειδικών φόρων και η περαιτέρω συγκράτηση των δαπανών.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αναμένεται ως το τέλος του έτους.

Περαίωση

Ο υπουργός αρνήθηκε ότι η περαίωση αδικεί τους τίμιους φορολογούμενους και ευνοεί τους φοροφυγάδες, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για ρύθμιση που απελευθερώνει πόρους και βάζει ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν. Υποσχέθηκε αυστηρότερες διαδικασίες από την 1η
Ιανουαρίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Τράπεζες

Προανήγγειλε αλλαγές στις τράπεζες που ελέγχονται από το Δημόσιο, αναφέροντας ότι η κρατική συμμετοχή στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αποκτήσει δομή, στόχους και νέες κατευθύνσεις, ώστε να συνεισφέρει στην αναδιάρθρωση του κλάδου και την ανάπτυξη της οικονομίας. Για τις ιδιωτικές τράπεζες, σημείωσε ότι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν, όσον αφορά στις συγχωνεύσεις, αποτελεί δική τους ευθύνη.

"Όχι" στην αναδιάρθρωση

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, λέγοντας ότι μετά την προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα, αυτή η κίνηση θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για την αξιοπιστία της χώρας, με πολύ άσχημες επιπτώσεις για την οικονομία και τους ασθενέστερους.

Επανέλαβε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές μέσα στο 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: