www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Η ΔΕΘ φέρνει ανασχηματισμό

Κυβερνητικό ανασχηματισμό μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων περιφερειαρχών- κατά το τριήμερο 3-5 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Συμβούλιο- θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες αλλαγές- είτε μικρές, είτε ευρύτερεςθα έχουν ως επίκεντρο την ανάπτυξη στην οποία ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να δώσει έμφαση ειδικά μετά τα πρόσφατα στοιχεία για τους δείκτες της ύφεσης στη χώρα μας. Γι΄ αυτό άλλωστε κατά την παρέμβαση του κ. Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ θα περιγραφεί το «αναπτυξιακό πακέτο» της κυβέρνησης, για την κατάρτιση του οποίου έχει συγκροτηθεί και εργάζεται διαθεσμική επιτροπή κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για ανασχηματισμό «κλείδωσε» κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Πάρο και αυτό που απομένει να φανεί είναι εάν οι αλλαγές θα γίνουν πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και επιπλέον εάν ο Πρωθυπουργός θα περιοριστεί σε διορθωτικές κινήσεις ή θα
προχωρήσει σε ριζική αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος.

Χθες, για πρώτη φορά, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε εμμέσως ότι στα σχέδια του κ. Παπανδρέου βρίσκονται οι αλλαγές στην κυβέρνησή του. Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν πως «ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μετά την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων», προσπαθώντας να βάλουν φρένο στα σενάρια που εμφάνιζαν τον Πρωθυπουργό να επιστρέφει από την Πάρο και να ανακοινώνει αλλαγές μέσα στον Αύγουστο.

Ο κ. Παπανδρέου τις προηγούμενες ημέρες, ενοχλημένος - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- από την ύπαρξη διαφόρων σεναρίων περί άμεσου ανασχηματισμού, έδωσε σαφείς οδηγίες στους συνεργάτες του να προσπαθήσουν να ανακόψουν τη σχετική συζήτηση και να αλλάξουν την κυβερνητική ατζέντα. Παρ΄ όλα αυτά οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν διέψευδαν χθες την προοπτική του ανασχηματισμού αλλά τον χρόνο υλοποίησής του.

Τα σενάρια

Ο κ. Παπανδρέου μολονότι έχει διαμορφώσει ένα γενικό πλάνο το οποίο και έχει συζητήσει με τους κ.κ. Παμπούκη και Γερουλάνο που προσκάλεσε στην Πάρο, όπως και με τον κ. Ραγκούση, θα καταλήξει στις αλλαγές που θα κάνει εφόσον οριστικοποιήσει ποιους υπουργούς και υφυπουργούς θα ρίξει στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα καλύψει απλώς τις τρύπες που θα δημιουργηθούν και ενδεχομένως να κάνει κάποιες μικρές τροποποιήσεις στην κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα να ενισχύσει το οικονομικό επιτελείο με υφυπουργό εσόδων και τη ναυτιλία με δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου ή με ορισμό υφυπουργού.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να γίνει αλλαγή στο υπουργείο Οικονομίας και να προωθηθεί σε αυτό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει ζητήσει από τον Πρωθυπουργό λόγω και των τελευταίων γεγονότων να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Παπανδρέου όμως- παρ΄ ότι θέλει να δώσει έμφαση στον τομέα της ανάπτυξης- δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα μετακινήσει τον κ. Χρυσοχοΐδη, θεωρώντας ότι δεν θα βρει εύκολα τον αντικαταστάτη του. Επίσης δεν έχει αποφασίσει πώς θα αξιοποιήσει τη Λούκα Κατσέλη, το όνομα της οποίας συζητείται πλέον και για την Περιφέρεια Αττικής. Από την άλλη, ορισμένοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού τον συμβουλεύουν να κάνει γενικό ανασχηματισμό και μάλιστα πριν από τη ΔΕΘ, ούτως ώστε ο Γιώργος Παπανδρέου να ανέβει στη Θεσσαλονίκη με νέα κυβέρνηση και να συγκαλέσει εκεί και το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αν ο κ. Παπανδρέου περιοριστεί σε βελτιώσεις, αυτές θα συνδυαστούν με την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν στο υπουργείο Οικονομίας με την κάθοδο του Σταύρου Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης και στο υπουργείο Υγείας με την πιθανή κάθοδο της Φώφης Γεννηματά στον Δήμο Αθηναίων (δεν έχει πει το οριστικό ναι). Παράλληλα, η κυβέρνηση σκέφτεται να αξιοποιήσει μέλη της κυβέρνησης και στην Περιφέρεια Αττικής (ακούγεται πλην του ονόματος της Λούκας Κατσέλη και αυτό της Τίνας Μπιρμπίλη), στην Πελοπόννησο (συζητούνται τα ονόματα των Δημήτρη Ρέππα και Πάνου Μπεγλίτη), στην Κεντρική Μακεδονία όπου γίνεται συζήτηση για τους Χάρη Καστανίδη και Γιάννη Μαγκριώτη, αλλά και στη Στερεά Ελλάδα όπου έχει μπει στις δημοσκοπήσεις το όνομα της Κατερίνας Μπατζελή. Κοινός τόπος σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, πάντως, είναι η απροθυμία των προαναφερόμενων στελεχών να διεκδικήσουν αξίωμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: