www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Στην τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να στραφούν οι κυνηγοί εξωγήινων

Ένας «παλαίμαχος» αστρονόμος συστήνει σε όσους επιδίδονται στο κυνήγι εξωγήινων «να λάβουν υπ' όψιν τους τη χρήση ενδεχομένως 'ευαίσθητων μηχανημάτων' για τον εντοπισμό της τεχνητής νοημοσύνης στο διάστημα».


Για όσους αναζητούν την Εξωγήινη Νοημοσύνη (Αrtificial Intelligence - ΑΙ), σήμερα υπάρχουν ενδείξεις χάρη στα ραδιοκύματα για την ύπαρξη ζωής σε άλλους "κόσμους".

Σύμφωνα με τον Σεθ Σόστακ η απόσταση μεταξύ των δύο "ανακαλύψεων", των ραδιοκυμάτων και της τεχνητής νοημοσύνης είναι μικρή.

Όπως σημειώνει στο Acta Astronautica, ο παλαίμαχος αυτός αστρονόμος, οι πιθανότητες να εντοπιστεί εξωγήινη τεχνητή νοημοσύνη αντί για "βιολογική" ζωή είναι πολύ πιο αυξημένες.

Πολλοί πάντως υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό πως οι εξωγήινοι όχι μόνο δεν θα μας μοιάζουν αλλά
και θα έχουν τελείως διαφορετικές βιολογικές λειτουργίες.

Επίσης, έχει ειπωθεί επανειλημμένως, και μάλιστα έχει αποτελέσει και το σημείο εκκίνησης για τη μελέτη του σύμπαντος, ότι οι εξωγήινοι είναι "ζωντανοί" με την έννοια που δίνουμε εμείς σε αυτή τη λέξη.

Αυτό οδήγησε σε ένα κυνήγι "ζωής" το οποίο όμως υποχρεώνεται να ακολουθήσει το δικό μας μοντέλο, τους δικούς μας κανόνες βιοχημείας, η ζωή των εξωγήινων να έχει δηλαδή δεδομένη διάρκεια, να αναπαράγονται, και κυρίως να αποτελούν "υποκείμενα" εξέλιξης.

Σύμφωνα με τον Δρ. Σόστακ, έως ότου ορισμένα όντα βρεθούν στη θέση να επικοινωνήσουν με άλλους ζωντανούς οργανισμούς έξω από τον πλανήτη τους μπορεί να περάσουν πάρα πολλά χρόνια και μπορεί η τεχνολογία, η οποία εξελίσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, να εξακολουθεί να λειτουργεί, ακόμη και στην περίπτωση που τα ζωντανά όντα που την εφηύραν να έχουν πλέον εξαφανιστεί.

"Εάν κοιτάξετε τα χρονοδιαγράμματα της εξέλιξης της τεχνολογίας, μπορείτε να παρατηρήσετε ότι ανακαλύψαμε το ραδιόφωνο κάποια στιγμή, ύστερα αναμεταδόσαμε μηνύματα στον αέρα και στη συνέχεια προσφέραμε την ευκαιρία σε άλλους οργανισμούς να μας εντοπίσουν", δήλωσε ο Σεθ Σόστακ στο BBC.

"Διότι μας πήρε μερικές εκατοντάδες χρόνια για να ανακαλύψουμε το ραδιόφωνο, και πολύ πιο άμεσα θα κατασκευάσουμε σκεπτόμενες μηχανές", σημείωσε ο Δρ. Σόστακ.

"Οπότε ανακαλύψαμε τους συνεχιστές μας, έτσι η "βιολογική" νοημοσύνη θα υπάρχει για λίγο ακόμη μόνο, ίσως για τους επόμενους αιώνες", πρόσθεσε.

"Έτσι, σήμερα, που εξετάζουμε τα ραδιοκύματα που αναμεταδόθηκαν πριν από 50 χρόνια, ίσως τα εξετάζουμε μάταια, διότι η τεχνολογία των εξωγήινων από τη στιγμή που τα έστειλαν μπορεί να έχει αλλάξει ριζικά ή μπορεί οι εξωγήινοι αυτοί να μην υπάρχουν πλέον, όπως τους φανταζόμαστε τουλάχιστον ως "βιολογικούς" εξωγήινους.

Ας πάρουμε μόνο ως παράδειγμα τη δική μας εξέλιξη. Για το λόγο αυτό πρέπει να αναζητήσουμε στο διάστημα την τεχνητή νοημοσύνη", επεσήμανε.

Μπορεί, ωστόσο, και μάλλον είναι η πραγματικότητα, τα μηνύματα των ζωντανών εξωγήινων να είναι πολύ πιο απλό να γίνουν κατανοητά, σε σχέση με εκείνα της τεχνητής νοημοσύνης.

Για τους παραπάνω λόγους οι κυνηγοί εξωγήινων πρέπει να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στα νεαρά και κοντινά αστέρια και τους γαλαξίες.

"Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε δυνάμεις και χρόνο, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας σε κατευθύνσεις που μπορεί να μην είναι τόσο ελκυστικές από αστρονομική άποψη ή από άποψη βιολογικής νοημοσύνης αλλά να παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διότι οι ευαίσθητες μηχανές της τεχνητής νοημοσύνης εκεί να κόβουν βόλτες...", σημείωσε, τέλος, ο Δρ. Σόστακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: