www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Βρήκε στα σκουπίδια βιβλίο του Καβάφη με ιδιόχειρη αφιέρωση!

Πώς θα σας φαινόταν εάν εκεί που περπατούσατε αμέριμνοι, σκοντάφτατε πάνω σε έναν θησαυρό ανεκτίμητης αξίας, που όμως ήταν παραπεταμένος στην άκρη του δρόμου από χέρια ανθρώπων που δεν μπορούσαν να τoν αξιολογήσουν; Μάλλον με έκπληξη θα αντιδρούσατε, όπως ακριβώς αντέδρασε και ο Σπύρος Μαγαλιός, πρόεδρος της Ενωσης των Ρακοσυλλεκτών, ο οποίος ψάχνοντας σε μια παλιά μάντρα επεξεργασίας χάρτου, κάπου στον Ταύρο, έπιασε στα χέρια του ένα μικρό βιβλίο λίγων σελίδων με ποιήματα ενός από τους μεγαλύτερους Ελληνες ποιητές, του Κώστα Καβάφη. Και μάλιστα με ιδιόχειρη αφιέρωση και σημειώσεις!


Ο Σπύρος Μαγαλιός, μιλώντας αποκλειστικά στη «Espresso της Κυριακής», μας εξιστόρησε λεπτό προς λεπτό το χρονικό μιας ανακάλυψης που τον συγκλόνισε αλλά και του εμπλούτισε την προσωπική του
συλλογή με μία ιστορικά θαυμαστή σειρά ποιημάτων του Κώστα Καβάφη.

Ολα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια όταν ο ρακοσυλλέκτης ή «φτωχοδιάβολος», όπως του αρέσει ν’ αυτοαποκαλείται, Σπύρος Μαγαλιός, κατά την προσφιλή συνήθειά του είχε κατέβει με το τρίκυκλό του στην περιοχή του Ταύρου για να ανασύρει μικρούς θησαυρούς μέσα από τα σκουπίδια.

Σε μία από τις στάσεις του, σε κάποια παλιά μάντρα χάρτου, κι ενώ έψαχνε ανάμεσα σε παλιά χαρτιά και άλλα πεταμένα σκόρπια αντικείμενα, το μάτι του πέφτει πάνω σε ένα σκονισμένο και ξεθωριασμένο εξώφυλλο. Απλώνει το χέρι του και με στοργικές κινήσεις προσπαθεί να καθαρίσει από την επιφάνεια του εξωφύλλου τη σκόνη που έχει εναποθέσει ο χρόνος. Στην αρχή δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτό που… χαϊδεύει με τα δάχτυλά του. Του μοιάζει για βιβλίο, αλλά ο όγκος του είναι ιδιαιτέρως μικρός. Μετρά πρόχειρα τον αριθμό των σελίδων: Πενήντα. Κοιτάει πάλι το εξώφυλλο πάνω στο οποίο ίσα ίσα που φαίνονται κάποια γράμματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: