www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Γάλα light απευθείας από την αγελάδα


΄Ισως σύντομα οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να πίνουν πιο υγιεινό αγελαδινό γάλα με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά χάρη σε μια νέα πειραματική ζωοτροφή. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε 50 βρετανικές φάρμες η ζωοτροφή Lintec που αναπτύχθηκε από την εταιρεία ΒΟCΜ Ρauls και η οποία αποτελείται από ένα είδος λιναρόσπορου με πολύ υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων, παρόμοιων με εκείνα που περιέχονται σε αφθονία στο χορτάρι την άνοιξη.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας, η νέα ζωοτροφή μειώνει τα επίπεδα κορεσμένου λίπους στο αγελαδινό γάλα κατά 10%-15%. Την ίδια στιγμή βοηθά στη μείωση του «ενεργειακού αποτυπώματος» του γάλακτος, καθώς οι αγελάδες που καταναλώνουν τη συγκεκριμένη τροφή
εκλύουν λιγότερο μεθάνιο.

΄Οπως ανέφερε ο Γουίν Μόρις από την ΒΟCΜ Ρauls, «αντιγράφουμε αυτό που μια αγελάδα βρίσκει στο γρασίδι. Εχουμε αποδείξει ότι η προσέγγισή μας είναι αποτελεσματική. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να την “αγκαλιάσει” η βιομηχανία γαλακτοκομικών».

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ παρακολουθούν αυτή τη στιγμή τις αγελάδες που τρέφονται με το νέο είδος τροφής και αναμένονται με ενδιαφέρον τα επιστημονικά συμπεράσματά τους. Σημειώνεται ότι το πλήρες γάλα περιέχει περί τα 3,6 γραμμάρια λιπαρών ανά 100 ml προϊόντος, το 70% εκ των οποίων είναι κορεσμένα. Το ημιαποβουτυρωμένο γάλα περιέχει περίπου 1,6 γραμμάρια λιπαρών ανά 100 ml προϊόντος- και σε αυτή την περίπτωση το 70% των λιπαρών είναι κορεσμένα. Με τη νέα ζωοτροφή οι ειδικοί της ΒΟCΜ Ρauls υπόσχονται να κρατήσουν μεν το συνολικό ποσοστό λιπαρών στο γάλα σταθερό, μειώνοντας όμως την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στο 55%-60% επί του συνόλου.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: