www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Δημιουργήθηκε ο πρώτος παγκόσμιος χάρτης με τα ύψη των δασών της Γης

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από δορυφόρους και μετρήσεις με τη βοήθεια λέιζερ, αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά ένα χάρτη που εμφανίζει με λεπτομέρειες τα ύψη των δασών της Γης. Μέχρι τώρα υπήρχαν ανάλογοι επιμέρους χάρτες σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, αλλά ο νέος χάρτης είναι πρώτος που καλύπτει όλο τον κόσμο εφαρμόζοντας μια ενιαία τεχνική μέτρησης.

Ο χάρτης, που βασίζεται σε στοιχεία που συνέλλεξαν οι δορυφόροι ICESat, Terra και Aqua της NASA, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να υπολογίσουν καλύτερα πόσο διοξείδιο του άνθρακα αποθηκεύουν τα δάση και πόσο γρήγορα αυτός ο άνθρακας ανακυκλώνεται μέσα στα οικοσυστήματα και επιστρέφει στην ατμόσφαιρα – μια γνώση που είναι πολύ χρήσιμη στην μελέτη της κλιματικής αλλαγής.


Ο νέος χάρτης δείχνει ότι τα υψηλότερα δάση της Γης βρίσκονται συγκεντρωμένα στη βορειοδυτική πλευρά των ΗΠΑ και στη νοτιοανατολική Ασία, ενώ δάση με χαμηλότερο ύψος υπάρχουν στο βόρειο
Καναδά και στην Ευρασία.

Τα εύκρατα κωνοφόρα δάση έχουν τα υψηλότερα φυλλώματα, που συχνά ξεπερνούν τα 40 μέτρα. Από την άλλη, τα δάση του Βορρά έχουν συνήθως φυλλώματα κάτω από τα 20 μέτρα. Τα τροπικά δάση της βροχής έχουν ύψος γύρω στα 25 μέτρα, όσο περίπου και τα δάση των εύκρατων πλατύφυλλων δέντρων της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ο χάρτης, που χρειάστηκε επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί και αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω στο μέλλον, δημιουργήθηκε από τον Μάικλ Λέφσκι του πολιτειακού πανεπιστημίου του Κολοράντο και θα παρουσιαστεί στο περιοδικό “Geophysical Research Letters” της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: