www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

<< Φως στο τούνελ >> στο τέλος της τετραετίας

«Οι θυσίες ήδη πιάνουν τόπο, οι πολίτες θα δουν φως στο τούνελ στο τέλος της τετραετίας, οπότε και θα κριθούμε». Πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντά στο πιεστικό ερώτημα της κοινωνίας αλλά και του κόμματός του για τη στιγμή της εξόδου από την κρίση.

* Απορρίπτει κατηγορηματικώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και σε ό,τι αφορά την ψήφιση του ασφαλιστικού, κάνει λόγο για «ψήφο ευθύνης», εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως υποστηρίζει, «παίζεται η τύχη της χώρας».


* Παίρνει αποστάσεις από τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας άρθρων του ασφαλιστικού και αναφέρει ότι «πολιτική μας επιλογή είναι: όλοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα».

* Επιμένει ότι «λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν», καταγγέλλει την κυβέρνηση της Ν.Δ για σπατάλη, διαφθορά, πελατειακές σχέσεις και κομματισμό και σημειώνει ότι «το πρόγραμμά μας που είχε σχέση
με παροχές ή αυξήσεις αναστέλλεται μέχρι η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση».

* Σε λίγες μέρες ψηφίζεται το ασφαλιστικό, που προκαλεί αντιδράσεις όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο ίδιο το κόμμα σας. Εχει η υπερψήφισή του χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;

- Η υπερψήφιση του ασφαλιστικού έχει χαρακτήρα ψήφου ευθύνης απ' όλους τους βουλευτές απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στις επόμενες γενιές. Επί χρόνια όλοι γνώριζαν το πρόβλημα, όλοι γνώριζαν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν περιορισμένο χρόνο ζωής, αλλά ποτέ δεν τολμήσαμε να κάνουμε πραγματικές τομές. Η προηγούμενη κυβέρνηση τίναξε όλο το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα και ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ή θα πάρουμε αποφάσεις τώρα ή πρέπει να εξηγούμε στα παιδιά μας αύριο γιατί δεν παίρνουν σύνταξη ή γιατί πρέπει να ασφαλίζονται ιδιωτικά. Και αυτό δεν θα το επιτρέψω. Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη να κάνουμε μία πολύ μεγάλη αλλαγή, με την οποία εξασφαλίζουμε συντάξεις και για τους σημερινούς εργαζόμενους, αλλά και για τα παιδιά μας αύριο, διορθώνοντας ταυτόχρονα πολλές από τις αδικίες του παρελθόντος. Επίσης, δεν μπορεί το ασφαλιστικό σύστημα να συνεχίζει τη λειτουργία του με ανισότητες και αδικίες. Αλλοι να συνταξιοδοτούνται στα 45 τους, άλλοι να παίρνουν πλασματικά χρόνια δουλειάς και μεγάλες συντάξεις και άλλοι να δουλεύουν μια ζωή για να πάρουν τελικά ψίχουλα. Και την ίδια στιγμή να έχουμε τους σημερινούς 20άρηδες και 30άρηδες να ζουν με την προοπτική ότι δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ. Και θα ήθελα να επισημάνω εδώ ότι πολλά απ' όσα ακούστηκαν τελευταία, δημιουργώντας πανικό, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν θίγονται σχεδόν καθόλου, γιατί προτεραιότητά μας ήταν ακριβώς να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους. Οσοι δημιούργησαν στους πολίτες κλίμα πανικού είναι ώρα να κάνουν την αυτοκριτική τους.

* ΄Οποιος βουλευτής καταψηφίσει τίθεται εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας;

- Αποδεικνύουμε, εμείς, το κίνημά μας, ότι τολμούμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο. Αυτό είναι ένα νέο πολιτικό ήθος. Εχω εμπιστοσύνη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που έχουμε να αλλάξουμε τη χώρα. Θα σας έλεγα μάλιστα ότι είναι ένα νομοσχέδιο που θα όφειλαν να ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές. Ιδιαίτερα εκείνοι που τα τελευταία χρόνια είχαν την ευθύνη για τη διάλυση των ταμείων. Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι θα κάνουν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της Ν.Δ. Αν θέλουν την έξοδο από την κρίση και την αποτίναξη της επιτήρησης στην οποία μας έβαλαν, ας αφήσουν τα μεγάλα λόγια και στην πράξη ας ψηφίσουν τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε σε όφελος του πολίτη, της χώρας, της διαφάνειας, της προόδου και της αξιοκρατίας. Σας θυμίζω ενδεικτικά τη στάση τους στα νομοσχέδια για το ΑΣΕΠ, για το φορολογικό, για την αξιοκρατία στο Δημόσιο και για τον «Καλλικράτη».

* Δεν πρόκειται να το κάνουν, πάντως...

- Τελικά, λειτουργούν σαν να επιθυμούν την παραμονή της χώρας μας στο τέλμα και στην επιτήρηση. Θα ήθελα ειλικρινά να δω τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να βάζουν την κρίσιμη αυτή στιγμή πίσω τις μικροκομματικές λογικές και να προτάσσουν το συμφέρον της χώρας μας και την ασφάλεια των πολιτών. Είναι τεράστια η δύναμη που θα έκρυβε ένας τέτοιος συμβολισμός για το πολιτικό μας σύστημα ευρύτερα. Εχω την αίσθηση πολλές φορές ότι όχι μόνο δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά και δεν κατανοούν καν το βάρος των αποφάσεών τους. Δεν είναι ώρα για μικροκομματικά παιχνίδια. Παίζεται η τύχη της χώρας μας.

* Το Ελεγκτικό Συνέδριο αμφισβητεί τη συνταγματικότητα διατάξεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

- Σεβόμαστε τους θεσμούς του κράτους. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει συγκεκριμένη θεσμοθετημένη αρμοδιότητα και εν προκειμένω εκφράζει μη δεσμευτική γνώμη. Θα τη μελετήσουμε και θα τη λάβουμε σοβαρά υπόψη, όπως θα λάβουμε υπόψη μας και άλλες γνώμες που διατυπώνονται ή θα διατυπωθούν. Πολιτική μας επιλογή είναι να προωθήσουμε μια συγκεκριμένη τομή που βοηθάει στην εξοικονόμηση δαπανών και στον εξορθολογισμό του συστήματος: Ολοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο, είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Και η απόφασή μας αφορά όλους τους μισθωτούς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών. Αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες. Δεν είναι προφανές για ποιο λόγο το δικό μας Σύνταγμα θα μπορούσε να εμποδίζει κάτι πολύ λογικό, το οποίο ισχύει σε πολλές άλλες χώρες.

* Είχατε χρησιμοποιήσει το δίλημμα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Οι αλλαγές στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό, αλλά και γενικά η οικονομική πολιτική που εφαρμόζετε, δεν είναι πιο κοντά στη βαρβαρότητα παρά στον σοσιαλισμό;

- Βαρβαρότητα είναι το σημείο στο οποίο βρέθηκε η χώρα μας στα τέλη του 2009. Ακόμη μεγαλύτερη βαρβαρότητα θα ζούσαμε αν δεν είχαμε κινηθεί αποφασιστικά για να βάλουμε τάξη σε ένα σύστημα που αιμορραγούσε από καιρό. Μια χώρα απαξιωμένη και ανυπόληπτη, αναξιόπιστη στη διεθνή σκηνή, με διαλυμένη κρατική μηχανή, ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, με ανισότητες που διευρύνονταν με πρωτοφανή ταχύτητα, με ένα πολιτικό σύστημα που αντιμετώπιζε τον πολίτη ως αντικείμενο προς εξαγορά, ως πελάτη, με εύπορα τμήματα της κοινωνίας μας που έχαιραν φορολογικής ασυλίας με την ανοχή του κράτους, με απουσία ευνομίας και κράτους δικαίου, με απαξιωμένους θεσμούς, με ρεκόρ σπατάλης και διαφθοράς. Αυτά αλλάζουμε. Αυτή ήταν η αφετηρία της δικής μας διακυβέρνησης και τώρα πληρώνουμε όλοι το λογαριασμό της απίστευτης λεηλασίας της οποίας γίναμε μάρτυρες τα προηγούμενα χρόνια. Οι αποφάσεις που λάβαμε δεν ήταν επιλογή, ήταν αναγκαιότητα για να επιζήσουμε ως χώρα και είναι το τίμημα της δυσβάσταχτης κληρονομιάς μας.

* ΄Αρα είστε εκτός στόχων;

- Αυτό σε τίποτα δεν αλλάζει τους στόχους μας, τις σοσιαλιστικές αξίες μας, τις αρχές μας, το πού θέλουμε να πάμε την Ελλάδα. Ισα ίσα, το έχω ξαναπεί, η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια που ζήσαμε και έζησα με έκανε να πιστεύω όσο ποτέ άλλοτε στις σοσιαλιστικές αξίες και ιδέες. Ακριβώς αυτή η βαρβαρότητα την οποία βιώσαμε είναι που καθιστά ακόμη πιο επιτακτικές τις μεγάλες τομές που κάνουμε για δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα, για το ξερίζωμα της κρατικής σπατάλης και του πελατειακού κράτους, για ευνομία στον δημόσιο βίο, για ένα κράτος που σέβεται και υπηρετεί τον πολίτη. Και βέβαια η φωνή της Ελλάδας είναι σήμερα μια προοδευτική φωνή υπέρ των μεγάλων αλλαγών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης.

* Από το «λεφτά υπάρχουν» που λέγατε προεκλογικά μέχρι τη σκληρή λιτότητα, η απόσταση είναι τεράστια. Εάν δεν γνωρίζατε τι θα παραλάβετε, εγκαλείστε για έλλειψη σχεδίου. Εάν όμως γνωρίζατε, εγκαλείστε για λαϊκισμό και ευχάριστες υποσχέσεις.

- Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν. Και αυτό ακριβώς ήταν το παράδοξο. Οτι, με τα κατορθώματα της προηγούμενης κυβέρνησης, κινδύνεψε να χρεοκοπήσει μια από τις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Λεφτά υπήρχαν, αλλά κατασπαταλήθηκαν στη διαφθορά, στην αδιαφάνεια, στο κομματικό κράτος, στις πελατειακές σπατάλες, στα κάθε λογής συμφέροντα. Λεφτά υπάρχουν, αλλά κληρονομήσαμε ένα κράτος που δεν φορολογούσε τον πραγματικό πλούτο, γιατί έκανε τα στραβά μάτια ή τα χάριζε εδώ και εκεί, κάνοντας τα γλυκά μάτια σε κάθε λογής μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε ένα καταχρεωμένο κράτος, ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Κι αυτό αναγκαστικά άλλαξε τα σχέδιά μας. Πρώτο μας καθήκον έγινε το να σώσουμε την Ελλάδα ώστε να μπορέσουμε να την αλλάξουμε. Να κάνουμε οικονομίες για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία, να προστατεύσουμε τη χώρα από τις άγριες ορέξεις των δανειστών και τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Και αυτό το στοιχείο ουδείς μπορούσε να το προβλέψει. Οτι η Ελλάδα θα γινόταν το επίκεντρο ενός διεθνούς κερδοσκοπικού παιχνιδιού αλλά και την αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών να αποτελέσουν αξιόπιστη απειλή ή ανάχωμα στις επιθέσεις αυτές μέχρι να πειστεί πια η ίδια η Ευρώπη να δημιουργήσει έναν πρωτόγνωρο μηχανισμό στήριξης.

* Ζητάτε θυσίες από το λαό στο όνομα του μνημονίου, αλλά δεν του εγγυάστε πότε θα δει «φως στο τούνελ». Ο,τι χάνει σήμερα ο εργαζόμενος υπάρχει περίπτωση να αρχίσει να το κερδίζει ξανά μέσα στην κυβερνητική σας θητεία;

- Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο. Πιάνουν ήδη τόπο. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Και αυτό αποτελεί και μια μεγάλη διαφορά από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μοίραζε αδικία με τα προνόμια στους λίγους και ημετέρους, ενώ βύθιζε τη χώρα σε μια όλο και βαθύτερη κρίση. Θα περάσουμε όλοι μέσα από δυσκολίες, όμως στόχος μας -και εκεί θα κριθούμε εντέλει- είναι στο τέλος της τετραετίας ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει ασφάλεια και δικαιώματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είναι. Αυτή είναι και παραμένει η προοδευτική μας πίστη και στόχος. Θέλουμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες ως πολιτεία, νοσοκομεία που θα περιθάλπουν με αξιοπρέπεια τους ασθενείς, καλύτερη ποιότητα ζωής, να βελτιώσουμε δηλαδή την καθημερινότητα, τόσο στα πιο μικρά όσο και στα μεγαλύτερα που απασχολούν τον καθένα μας. Προϋπόθεση είναι να χτίσουμε μια βιώσιμη οικονομία που μπορεί να εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή για όλους.

* Λέτε ότι το μνημόνιο είναι αναγκαίο για να βγει η χώρα από την κρίση. Μπορεί όμως να είναι εθνικό σχέδιο για τη χώρα αυτό που κι εσείς οι ίδιοι λέτε ότι δεν σας εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά γιατί είναι άδικο και αναγκάζεστε να εφαρμόσετε;

- Το πολιτικό μας σχέδιο είναι πολύ ευρύτερο και κοιτάζει μακριά. Είμαστε υπερήφανοι για το ότι σταματήσαμε τον κατήφορο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μένουμε εκεί. Ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα, όμως, ήμασταν υποχρεωμένοι να βάλουμε τάξη στο Δημόσιο και στα ταμεία, να ξεκινήσει επιτέλους στη χώρα η εφαρμογή των νόμων, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας, που είχε φτάσει στο ναδίρ, και τελικά να πείσουμε τους εταίρους μας και τους δανειστές μας ότι και άξιοι είμαστε και ικανοί να τα βγάλουμε πέρα με τα προβλήματά μας ως χώρα. Καθώς σταθεροποιείται η οικονομία, θα ξεδιπλώνονται οι πρωτοβουλίες μας για την πρόνοια, το κοινωνικό δίχτυ προστασίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μαζί και οι συνεχείς πρωτοβουλίες για επανεκκίνηση της οικονομίας με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και συστηματική διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες εταιρείες. Ναι, υπάρχει φως στο τούνελ. Αλλά πρέπει να πάρουμε όλοι πρωτοβουλία. Για να φύγουμε από επιτηρήσεις, χρειάζεται να γίνει η Ελλάδα παραγωγική και όχι παρασιτική. Για να σπάσουμε εξαρτήσεις και δουλείες χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε. Να μην καταφεύγουμε στην εύκολη γκρίνια. Να μην ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα. Τώρα είναι ώρα, η ώρα του Ελληνα, της Ελληνίδας, να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.

«Δεν φυγομαχήσαμε»

* Κύριε πρόεδρε, δημοσιεύματα και του ελληνικού αλλά και του ξένου τύπου κάνουν λόγο συχνά το τελευταίο διάστημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το σκέφτεστε;

- Σε καμία περίπτωση. Το μόνο που μας απασχολεί όλους μας είναι η δουλειά μας, οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στη χώρα, ώστε σύντομα να νιώσουν όλοι οι πολίτες σιγουριά και ασφάλεια. Θυμίζω ότι εμείς ζητήσαμε εκλογές και αυτές οι εκλογές έγιναν. Θυμίζω ότι εμείς τις ζητήσαμε και πολύ νωρίτερα διότι βλέπαμε τον κατήφορο και τις αρνιόταν πεισματικά ή προηγούμενη κυβέρνηση. Θυμίζω ότι εμείς είπαμε ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Και βλέπουμε όλοι πόσο δίκιο είχαμε τελικά. Οτι θα βουλιάζαμε εάν δεν είχε γίνει κυβερνητική αλλαγή ποιος το αμφισβητεί σήμερα; Και λάβαμε λαϊκή εντολή για μεγάλες αλλαγές.

* Ωστόσο, άλλο κυβερνητικό πρόγραμμα υποσχεθήκατε προεκλογικά, άλλο εφαρμόζετε τώρα. Δεν υπάρχει ένα πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, που θα δικαιολογούσε μια νέα λαϊκή εντολή;

- Τι υποσχεθήκαμε προεκλογικά; Μία καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα για τους Ελληνες. Τι μας προέκυψε όμως ως πρώτιστη προτεραιότητα: η εθνική ανάγκη να σώσουμε την Ελλάδα. Το τι παραλάβαμε δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε παρέλαβε οποιαδήποτε κυβέρνηση στο παρελθόν. Δεν περιγράφεται ούτε ως «καμένη γη» ούτε ως «χάος». Παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι η Ελλάδα θα αποτελούσε τελικά το επίκεντρο της διεθνούς κρίσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Βρεθήκαμε μπροστά στο ιστορικό δίλημμα: σωτηρία ή χρεοκοπία; Θα μπορούσαμε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, να αφήσουμε το μοιραίο να συμβεί αφού η ευθύνη ανήκε ούτως ή άλλως στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά εμείς δεν φυγομαχήσαμε, επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο - να σώσουμε πάση θυσία την Ελλάδα. Και δεν θα απολογηθούμε γι' αυτό. Η λαϊκή εντολή ήταν να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και να την αλλάξουμε εκ βάθρων. Αυτή την εντολή υλοποιούμε. Και σήμερα το δίλημμα με το οποίο βρισκόμαστε όλοι οι Ελληνες αντιμέτωποι δεν είναι «ναι ή όχι στο μνημόνιο».

* Αλλά ποιο είναι;

- Το πραγματικό δίλημμα εξακολουθεί να είναι αυτό με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι όλοι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες και προεκλογικά. Είναι το δίλημμα «Πραγματική αλλαγή ή όχι;». Θα ακολουθήσουμε πολιτικές προόδου ή πολιτικές οπισθοδρόμησης; Πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση ή πολιτικές που μας βγάζουν από την κρίση; Και τελικά μας απελευθερώνουν και μας βγάζουν και από την επιτήρηση. Οσοι αρνούνται τις αλλαγές ζητούν απλά να εξαρτιόμαστε από δεκανίκια και να συνεχίσουμε να είμαστε επιτηρούμενοι. Η δική μας απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη: Είναι η ώρα της μεγάλης, της πραγματικής αλλαγής. Και αυτό δεν απέχει καθόλου από τη βασική προεκλογική μας υπόσχεση. Σίγουρα τα δεδομένα άλλαξαν πολύ από τότε. Είναι αλήθεια ότι πλευρές του προγράμματός μας που έχουν σχέση με δημοσιονομικό κόστος, παροχές ή αυξήσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να τις αναστείλουμε μέχρι η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, να βγει από την επιτήρηση και να επανακτήσει τη δυνατότητά της να καθορίζει το μέλλον της μόνη της, υπεύθυνα πια, χωρίς κανέναν επιτηρητή να εγκρίνει ή όχι όσα αποφασίζει. Οι στόχοι όμως που είχαμε θέσει ισχύουν στο ακέραιο. Ακριβώς επειδή απαντούν στη ρίζα των προβλημάτων και όχι μόνο στα συμπτώματα.

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν στη διαφθορά»

* Στα θέματα της διαφθοράς μέχρι τώρα πολλά από τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ορισμένα είναι πρώην υπουργοί. Συνδέεται αυτό το γεγονός με τον τρόπο διακυβέρνησης την περίοδο Σημίτη;

- Η διαφθορά στο πολιτικό σύστημα συνδέεται απόλυτα με τον τρόπο που αυτό ανδρώθηκε στην Ελλάδα: την πελατειακή αντίληψη, την αδιαφάνεια, την ιδιοτέλεια. Αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος. Αυτήν καταπολεμούμε με όλες τις θεσμικές τομές που έχουμε κάνει ήδη, από τις προσλήψεις και προαγωγές στο Δημόσιο έως την ουσιαστική διερεύνηση του «πόθεν έσχες» και τα αποτελεσματικά κατασταλτικά μέτρα, από την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο Διαδίκτυο έως τον εκλογικό νόμο που σύντομα θα αλλάξουμε. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου πίσω από ποια πολιτική σημαία κρύβονται αυτοί που ενέδωσαν στον πειρασμό της διαφθοράς. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν.

* Οι εξεταστικές δεν φαίνεται να αποκαλύπτουν όλη την αλήθεια για τα σκάνδαλα. Μήπως αντί για περισσότερο φως οι πολίτες οδηγηθούν στην εκτίμηση ότι επιχειρείται νέα συγκάλυψη;

- Πολλές αλήθειες έχουν ήδη αποκαλυφθεί. Θέλω να θυμίσω ότι το καλοκαίρι του 2008 είχα ζητήσει από τον κ. Καραμανλή να γίνουν εξεταστικές για τις υποθέσεις αυτές, ακόμα και να «ματώσουμε» προκειμένου να γυρίσουμε σελίδα, να δούμε όχι μόνο το ποιος έχει ευθύνη αλλά και το «γιατί». Το αρνήθηκε. Το κάναμε εμείς. Χρέος μας να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Χρέος μας να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό σύστημα που αποβάλλει τέτοιες συμπεριφορές, που προστατεύει την πολιτική, τη δημοκρατία, τα δικαιώματα και την περιουσία του πολίτη. Πρώτη φορά λειτουργούν πραγματικά οι εξεταστικές επιτροπές και εντοπίζονται ευθύνες. Οι πολίτες βλέπουν ότι πρώτη φορά γίνεται ουσιαστική δουλειά, ανεπηρέαστα και αμερόληπτα.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: