www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Από τις φυλακές η εντολή θανάτου

΄Ατομα που είχαν «υποστηρικτικό» ρόλο στη δράση των μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» υλοποίησαν - σύμφωνα με την ΕΛ. Α. Σ- την επίθεση με παγιδευμένο δέμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πηγές της «Κ» σημειώνουν μάλιστα ότι η εντολή για τη βομβιστική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του αξιωματικού Γιώργου Βασιλάκη δόθηκε μέσα από τις φυλακές όπου κρατούνται οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση. Παράλληλα, πρόσωπο που δεν προέρχεται από τον «χώρο» αλλά διαθέτει λόγω προηγούμενης επαγγελματικής εμπειρίας γνώσεις στην κατασκευή εκρηκτικών βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών.


Υπό το πρίσμα αυτό, «καθαρή εικόνα» για τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την επίθεση υποστηρίζουν ότι έχουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. «Η υπόθεση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Εχουμε απλώσει ένα μεγάλο δίχτυ ερευνών και αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα
υπάρξουν αποτελέσματα» δήλωσε στην «Κ» για το θέμα στέλεχος του υπουργείου.

Δέκα ημέρες μετά τον θανάσιμο τραυματισμό από την έκρηξη του Γιώργου Βασιλάκη, οι αρχές ασφαλείας φέρεται να γνωρίζουν ότι πίσω από την ενέργεια δεν βρίσκονται τα μέλη κάποιας από τις εναπομείνασες τρομοκρατικές οργανώσεις, «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και «Λαϊκή Θέληση» όπως αρχικά εικαζόταν. Προς ενίσχυση των ισχυρισμών τους αναφέρουν ότι για τη βομβιστική επίθεση δεν υπήρξε προκήρυξη ανάληψης ευθύνης. «Δεν επρόκειτο για ενέργεια που είχε στόχο να βρει έρεισμα έστω σε κάποια μειοψηφία του πολιτικού φάσματος όπως έχει συμβεί με παλαιότερα χτυπήματα τρομοκρατών» σημειώνουν αστυνομικές πηγές.

Αντίθετα, η κυρίαρχη εκδοχή, όπως εκφράζεται από επίσημα χείλη, είναι ότι επρόκειτο για κίνηση αντεκδίκησης που είχε στόχο να πλήξει προσωπικά τον υπουργό κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη εκβιάζοντας ακόμα και την απομάκρυνσή του από τη θέση του επικεφαλής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. «Εκείνος που εμπνεύστηκε την ενέργεια θεωρεί επιζήμια για τον ίδιο την παραμονή του κ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η επίθεση είχε στόχο να πλήξει προσωπικά και πολιτικά τον υπουργό» είπε σχετικά στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ είναι κυρίαρχη η άποψη ότι την ενέργεια υλοποίησε ένας στενός κύκλος ατόμων («2 ή 3 άτομα ενεπλάκησαν») και δεν επρόκειτο για οργανωμένη δολοφονική επίθεση παρόμοια με αντίστοιχες του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα η δολοφονία του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα, η επίθεση στο Α. Τ. Αγ. Παρασκευής ή ακόμα και η απόπειρα κατά του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Βουλγαράκη. Πρωτίστως διότι, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, μετά τις τελευταίες συλλήψεις δεν υπάρχει η επιχειρησιακή δυνατότητα για ένα τέτοιου είδους χτύπημα και δευτερευόντως προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος να διαρρεύσουν ή και να... υποκλαπούν πληροφορίες ικανές να αποκαλύψουν την ταυτότητα των δραστών. «Η εικόνα που δημιουργήθηκε για δήθεν επιχειρησιακή αναβάθμιση των τρομοκρατών ήταν πλασματική. Η επιχειρησιακή τους δυνατότητα έχει περιοριστεί σημαντικά» υποστηρίζουν στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση των αρμόδιων αξιωματικών ότι η εντολή για την υλοποίηση της επίθεσης με δέμα - βόμβα δόθηκε μέσα από τις φυλακές, όπου κρατούνται οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα». Καθώς μάλιστα τα τελευταία εικοσιτετράωρα η συγκεκριμένη άποψη διατυπώνεται με ολοένα και μεγαλύτερη βεβαιότητα, θα πρέπει να θεωρείται πιθανό στη διάθεση της Αντιτρομοκρατικής να έχουν περιέλθει συγκεκριμένες πλέον πληροφορίες που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα υλοποιήθηκε κατ’ εντολήν κάποιων εκ των προφυλακισμένων για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα».

Δεν αποκλείεται μάλιστα μεταξύ των ευρημάτων από τις αστυνομικές επιχειρήσεις του περασμένου Απριλίου να υπάρχουν στοιχεία ικανά να ερμηνεύσουν την άποψη που διατυπώνουν σήμερα οι αστυνομικοί σχετικά με την ταυτότητα των δραστών της πρόσφατης δολοφονικής επίθεσης.

Απαντήσεις όμως φέρεται να διαθέτουν οι αξιωματικοί και σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης του σχεδίου. Πηγές της «Κ» σημειώνουν ότι τα άτομα που υλοποίησαν την επίθεση «προέρχονται από μικρό κύκλο προσώπων που είχαν υποστηρικτικό ρόλο στη δράση ατόμων που σήμερα κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατική δράση».

Σε ό, τι αφορά το άτομο που κατασκεύασε τον μηχανισμό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για πρόσωπο που δεν προέρχεται κατ’ ανάγκη από τον «χώρο» και διαθέτει - λόγω παλαιότερης επαγγελματικής ιδιότητας- τις απαραίτητες γνώσεις για την κατασκευή ενός εκρηκτικού μηχανισμού όμοιου με αυτόν που εξερράγη στα χέρια του Γιώργου Βασιλάκη. Η προσοχή των αρχών ασφαλείας μάλιστα φέρεται να έχει επικεντρωθεί σε συγκεκριμένο πρόσωπο που «πληροί» το προφίλ του βομβιστή που έχει δημιουργήσει η ΕΛ.ΑΣ.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: