www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Πυρά Βρυξελλών στη Moody's για την υποβάθμιση της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέκρινε σήμερα την απόφαση της Moody's να υποβαθμίσει το ελληνικό κρατικό χρέος. Η Κομισιόν θεώρησε ατυχή τη χρονική στιγμή που επέλεξε η Moody's να προχωρήσει στην υποβάθμιση ενώ ο επίτροπος για τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις Όλι Ρεν χαρακτήρισε την κίνηση του οίκου «κακή επιλογή». Παράλογη χαρακτήρισε την κίνηση του οίκου αξιολόγησης ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Η Moody's ανακοίνωσε πως υποβάθμισε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε επίπεδο κερδοσκοπίας (junk) με το επιχείρημα των υφισταμένων κινδύνων όσον αφορά τον μηχανισμό στήριξης προς την Αθήνα από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.


"Αυτή η απόφαση της Moody's έρχεται σε μία στιγμή που προκαλεί έκπληξη και είναι ατυχής αφού ακολουθεί την συμφωνία που έκλεισε σχετικά με το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ" δήλωσε ο

επίτροπος για οικονομικές και χρηματοπιστωτικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

"Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση μεταφράζουν καλά τη δέσμευσή της να μεταρρυθμίσει το στατιστικό σύστημα της χώρας, να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της και να αποκαταστήσει μία μακροχρόνια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη" πρόσθεσε, ύστερα από συζήτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

"Η απόφαση της Moody's δεν αντιστοιχεί καθόλου στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων και στις διαφορετικές αρνητικές συνέπειες οι οποίες μειώθηκαν αξιοσημείωτα μετά την υιοθέτηση του προγράμματος" συνέχισε.

Όπως διευκρίνισε ο Όλι Ρεν μετά από σχετική συζήτηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο και τον επίτροπο εσωτερικής αγοράς Μπαρνιέ, "η απόφαση της Moody's ανοίγει εκ νέου την συζήτηση για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης [...] Η Επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα του επιπέδου ανταγωνισμού στον τομέα αυτό όπου υπάρχει μία πολύ ισχυρή συγκέντρωση. Επίσης, θα εξετάσουμε τη διαφάνεια των χρησιμοποιουμένων μεθόδων και τις υφιστάμενες συγκρούσεις συμφερόντων (conflict of interest) στον κλάδο".

Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ

Πεπεισμένος ότι οι αγορές θα διαπιστώσουν σε λίγους μήνες ότι έκαναν λάθος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup. Μιλώντας στο περιθώριο σεμιναρίου στο Όσλο, ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι ερμηνεύουν με λάθος τρόπο τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και υπενθύμισε στους δημοσιογράφους ότι η Αθήνα έχει αποδεχτεί και εφαρμόζει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της. "Δεν καταλαβαίνω γιατί συνέβη αυτή η νέα υποβάθμιση", πρόσθεσε.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: