www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Aνησυχητικές διαπιστώσεις για το κλίμα

Αύξηση της θερμοκρασίας έως και 2,3 βαθμούς Κελσίου από το 2020 έως το 2050 στην νοτιοδυτική Ελλάδα κυρίως, μείωση των βροχοπτώσεων και σημαντικές επιπτώσεις από τις εκπομπές αέριων ρύπων προβλέπουν ειδικοί επιστήμονες και μετεωρολόγοι.


Αύξηση της θερμοκρασίας έως και 2,3 βαθμούς Κελσίου από το 2020 έως το 2050 στην νοτιοδυτική Ελλάδα κυρίως, μείωση των βροχοπτώσεων και σημαντικές επιπτώσεις από τις εκπομπές αέριων ρύπων και τα αιωρούμενα σωματίδια βλέπουν ειδικοί επιστήμονες και μετεωρολόγοι.


Στο 10ο διεθνές Συνέδριο Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας που ολοκληρώθηκε χθες στην Πάτρα διατυπώθηκε η ανησυχία για την πιθανότητα θερμότερων καλοκαιριών από εδώ και στο εξής στην Ελλάδα και μεγάλων περιόδων ξηρασίας, ενώ οι μεταβολές
στο κλίμα θα γίνονται αισθητές ακόμα και το Φθινόπωρο.

Όσον αφορά την σκόνη που αποτελεί συχνό φαινόμενο τους τελευταίους μήνες στην χώρα, οι μετεωρολόγοι υπογραμμίζουν ότι θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του παγκόσμιου και τοπικού κλίματος, ενώ θα επιδρά και στα νέφη κατά τη διάρκεια της βροχόπτωσης.

Ωστόσο, ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που προέρχονται από τον τομέα εκπομπής ρύπων στα κράτη μέλη της Ε.Ε., ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί μείωση κατά 8% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2012, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Το 2008 οι εκπομπές περιορίστηκαν κατά 1, 9%, ενώ είχαμε ανάπτυξη κατά 0,6% συνολικά στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η μείωση των εκπομπών ήταν το 2008 στα 3,8%, ενώ αναμένονται σημαντικές πρόοδοι στην κατεύθυνση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η μείωση επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια σε σχέση με το έτος 1998, κατά 5%.

Πλέον οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για περαιτέρω ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και για μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της πράσινης επιχειρηματικότητας.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: