www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Μέτρα σοκ στο Πεντάγωνο

Σε επανεξέταση του 5ετούς εξοπλιστικού προγράμματος, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Επαναπατρίζονται 600 στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στο Κόσοβο και επιστρέφει μια ελληνική φρεγάτα από τη Σομαλία. Διάψευση Βενιζέλου για αύξηση της στρατιωτικής θητείας


Σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο τις δραστικές περικοπές δαπανών, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Ειδικότερα, αποχωρεί σταδιακά από το Νόεμβριο, σχεδόν το σύνολο της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου. Από τους 657 στρατιωτικούς θα παραμείνουν στην περιοχή μόνο 50. Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομηθούν περίπου 26
εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης στο πλαίσιο των περικοπών, το Πολεμικό Ναυτικό αποσύρει τη μια από τις δύο φρεγάτες μας που βρίσκονται στη Σομαλία.

Ήδη το δρόμο της επιστροφής έχει πάρει η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ που συμμετείχε σε νατοική αποστολή επιτήρησης ενώ θα παραμείνει η φρεγάτα ΕΛΛΗ που λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ. Έτσι εξοικονομούνται άλλα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον η στρατιωτική ηγεσία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσλαμβάνονται, εκτός των στρατιωτικών σχολών αλλά απ’ευθείας από τα Πανεπιστήμια, στελέχη για μη-στρατιωτικές ειδικότητες όπως νομικοί, οικονομολόγοι και νοσηλευτές.

Όσον αφορά τους εξοπλισμούς, πρόκειται να επανασχεδιαστεί το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης αξιοποίηση του υφιστάμενου υλικού και αύξηση της διαθεσιμότητας.

Εφεξής θα προωθούνται μόνο η κάλυψη ανελαστικών αναγκών όπως για παράδειγμα η προμήθεια βλημάτων για τα άρματα Leopard και γενικώς μόνο τα εξοπλιστικά προγράμματα που κρίνονται απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του στρατεύματος και για τη διατήρηση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Τέλος, είναι πολύ πιθανό, με βάση το νέο σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, να διατηρηθεί μόνο ένα στρατηγείο στη Νότια Ευρώπη.

Σε αυτήν την περίπτωση θα κλείσει το υποστρατηγείο στη Σμύρνη και θα μείνει ενεργό μόνο ένα εκ των Λάρισας και Νάπολης.

Βενιζέλος: "Δεν θα αυξηθεί η θητεία"

Εν τω μεταξύ, συζητώντας το μεσημέρι με τους στρατιωτικούς συντάκτες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος κλήθηκε να σχολιάσει την έντονη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων ότι πρόκειται να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία.

Ο κ. Βενιζέλος διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες απαντώντας αρνητικά όταν του τέθηκε το σχετικό ερώτημα.

Σημειώνεται ότι η θητεία «έπεσε» στους 9 μήνες χάρη στην πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών που κάλυψαν τα κενά από τη μείωση του αριθμού των στρατευσίμων. Όμως μετά την οικονομική κρίση και με δεδομένο ότι οι επαγγελματίες κοστίζουν, εκκολάφθηκαν σενάρια περί αύξησης της θητείας, μέχρι τη σημερινή διαβεβαίωση του Υπουργού ότι δηλαδή δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: