www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Συνταγματικά εμπόδια σε πέντε διατάξεις του Ασφαλιστικού

Νέα συνταγματικά κωλύματα ανακάλυψε το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τη δεύτερη ημέρα επεξεργασίας του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Προβληματικές είναι οι διατάξεις για τον τρόπο καθορισμού της βασικής σύνταξης και τις συγχωνεύσεις των Ταμείων. Αντιθέτως, ενεκρίθη η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματικές πέντε διατάξεις. Πρόκειται για:


1.Τον καθορισμό μέσω κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας του ποσού της βασικής σύνταξης (το άρθρο 80 του Συντάγματος επιτάσσει τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων με νόμο).

2.Τη διάταξη σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο δεν θα καλύπτει από την πρωτοχρονιά του 2011 τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων (είναι αντίθετη με το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο "α δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους").

3.Την αναστολή καταβολής σύνταξης σε συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται (Προσκρούει στο άρθρο 1 της ΕΣΔΑ για την προστασία της περιουσίας).

4.Την πρόβλεψη για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με την οποία όσοι διορίζονται στο Δημόσιο από την πρωτοχρονιά του 2011 θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ (Απευθύνεται
σύσταση να υπάρξει ρύθμιση για τους υπαλλήλους της Βουλής με βάση τον κανονισμό του κοινοβουλίου).

5.Τους όρους συνταξιοδότησης χηρών (Ζητείται ρύθμιση για τους δημοσιους υπαλλήλους με βάση την αρχή της ισότητας).
 
Συνταγματικά κωλύματα στο Ασφαλιστικό εντοπίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο!
 
Συναγερμός έχει σημάνει στους κόλπους της κυβέρνησης μετά την πρώτη «κεκλεισμένων των θυρών» διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία προοιωνίζεται σοβαρές ανατροπές καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνταγματικότητα βασικών ρυθμίσεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
 
Η επικείμενη γνωμοδότηση του ανώτατου δικαστηρίου που αναμένεται να εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση των διασκέψεων των μελών του, προκαλεί αναταράξεις στο οικονομικό επιτελείο, καθώς είναι δυνατό να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και να δώσει ισχυρή νομική βάση στις προσφυγές που πρόκειται να κατατεθούν στη Δικαιοσύνη.



Κοινή συνισταμένη των παρατηρήσεων που καταρχήν εξέφρασαν οι ανώτατοι δικαστές είναι ότι το νομοσχέδιο που αριθμεί 86 σελίδες είναι εξαιρετικά ασαφές και αόριστο με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα εναρμόνισής του με το Σύνταγμα. Για τον λόγο αυτό πρόκειται να ζητήσουν από τα αρμόδια υπουργεία την επαναδιατύπωση κρίσιμων διατάξεων, ώστε να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα για όσα καλούνται να γνωμοδοτήσουν. Μια πρώτη ένσταση που διατυπώθηκε είναι ότι για να γνωμοδοτήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο πρέπει το νομοσχέδιο να είναι ειδικό, να αφορά, δηλαδή, μόνον συνταξιοδοτικά θέματα εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα (άρθρο 73 παρ.2 και άρθρο 98). Αντίθετα, το υπό εξέταση νομοσχέδιο ρυθμίζει και άλλα ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα αρμοδιότητας του ανώτατου δικαστηρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δικαστές κατέληξαν να διατυπώσουν έντονη παρατήρηση, ζητώντας να επανεισαχθεί το σχέδιο νόμου αλλά εξειδικευμένο ώστε να ικανοποιεί τη συνταγματική επιταγή.


Η ενοποίηση των ταμείων


Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και η ενοποίηση σε τρία των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το κεντρικό επιχείρημα που προβλήθηκε είναι ότι με τον τρόπο αυτό εργαζόμενοι που βρίσκονται υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς -επαγγελματικής ασφάλισης και κοινωνικής ασφάλισης- ενοποιούνται, γεγονός που δημιουργεί συνταγματικά εμπόδια τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση και την εφαρμογή της ρύθμισης που προβλέπει ότι από 1/1/2010 όλοι οι νεοδιοριζόμενοι στο Δημόσιο θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το αρμόδιο όργανο της Βουλής έχει αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση που εκχωρεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο την αρμοδιότητα εκδίκασης των διαφορών για συνταξιοδοτικά θέματα που αφορούν και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες σήμερα εκδικάζονται μόνον από τα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ.


Από τη χθεσινή πρώτη διάσκεψη διαφάνηκε ότι υπάρχουν σοβαρά συνταγματικά κωλύματα και ως προς τη μείωση των συντάξεων, καθώς η επίμαχη διάταξη καταργεί το άρθρο 9 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα που αναφέρεται στην αναλογία μισθού και σύνταξης.


Τα μέλη του ΕΛ.Σ. επικαλέστηκαν τη νομολογία του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία οι συντάξεις πρέπει να είναι ανάλογες των ετών υπηρεσίας και των αποδοχών των εργαζομένων με βάση τις οποίες γίνονται και οι εισφορές.


Η ανατροπή αυτή θίγει και τους ίδιους τους συνταξιούχους δικαστές οι οποίοι έχουν δικαιωθεί με αποφάσεις του Μισθοδικείου. Επίσης, κρίθηκε ότι πάσχει από άποψη νομιμότητας και η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στον υπουργό Οικονομικών να ρυθμίζει με υπουργικές αποφάσεις, και όχι με νόμο, επί μέρους ζητήματα για το συνταξιοδοτικό. Σημαντική κρίνεται και η επισήμανση των δικαστών ότι το σχέδιο νόμου δεν επαναλαμβάνει ρητά ότι δεν θίγονται όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2010.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: