www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Καλοκαιρινό το Ασφαλιστικό και με δόσεις, για τον φόβο αντιδράσεων

Το μαρτύριο της σταγόνας επιλέγει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό. Από τη μια πλευρά, εμφανίζεται να επισπεύδει την κατάθεση του νομοσχεδίου, σε υλοποίηση και του χρονοδιαγράμματος του μνημονίου που προβλέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία μέσα στον μήνα, αλλά από την άλλη, οι σκληρές ρυθμίσεις θα σέρνονται μέσα στο καλοκαίρι. Προφανώς ποντάροντας στην καλοκαιρινή ραστώνη και την υποχώρηση των απεργιακών κινητοποιήσεων και των κοινωνικών αγώνων.
Δημόσιο, ένστολοι


Μετά το Ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα που ο Α. Λοβέρδος θα καταθέσει στη Βουλή πριν από το τέλος του μήνα, θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τον δημόσιο τομέα (Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων) που τώρα συντάσσουν οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλος. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται η εξίσωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση μεταξύ ανδρών και γυναικών (Δημόσιο και ένστολοι όλων των κλάδων). Παράλληλα θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας των ανδρών (στο

60ό με 40ετία και στο 65ο στις άλλες περιπτώσεις) και θα μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης από 35/35 για πλήρη σύνταξη σε 1,2% για κάθε χρόνο ασφάλισης.

Το τρίτο κύμα


Ενα τρίτο κύμα ανατροπών στο Ασφαλιστικό θα έρθει αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, ακόμη και σε θερινό τμήμα της Βουλής, με το οποίο αφ' ενός θα ρυθμίζονται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και αφ' ετέρου θα αναγνωρίζεται ο πλασματικός χρόνος για τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης (για έξοδο στο 60ό έτος με πλήρη ανταποδοτική σύνταξη). Σε αυτόν θα αναγνωρίζεται ο χρόνος στρατιωτικής θητείας και ανατροφής παιδιών.

Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις η τρόικα επιμένει να της γνωστοποιηθούν τα στοιχεία «για τη συνολική δαπάνη των βασικών-κρατικών συντάξεων, των ανταποδοτικών αλλά και όσες χορηγούν τα ταμεία επικούρησης τα οποία είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου». Και αυτό γιατί θεωρούνται εγγυημένες από το κράτος παροχές και, ως εκ τούτου, τυχόν αδυναμία καταβολής από τα οικεία ταμεία θα επιβαρύνουν το Δημόσιο (κρατικό προϋπολογισμό) και θα αυξηθεί έτσι το έλλειμμα.

65, αλλιώς ψαλίδι

Ως προς το Ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα έχουν «κλειδώσει» οι αλλαγές αναφορικά με τη χορήγηση της βασικής σύνταξης στο 65ο έτος. Για όποιον εξέρχεται νωρίτερα από αυτό το ηλικιακό όριο, εκτός από τη μη πληρωμή της κρατικής συμμετοχής (360 ευρώ) ή τη μειωμένη καταβολή αυτής, θα περικόπτεται και το 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου (και μείον 30% για έξοδ0 στο 60ό έτος). Η μόνη παροχή που δεν θα υπόκειται σε πέναλτι πρόωρης εξόδου θα είναι η συνταξιοδότηση με 40 έτη ασφάλισης.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού (1,2% τον χρόνο σε μέσα επίπεδα από 2%) θα τεθεί σε ισχύ από το 2015 και όχι από το 2018 που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο νόμου. Επίσης θα μειωθεί το κίνητρο παραμονής στην εργασία πέραν των 36 ετών με το ψαλίδισμα της προσαύξησης από 3,3% σε 3% τον χρόνο. Το σχετικό κίνητρο είχε τεθεί στο προσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, αλλά καθώς η τρόικα επιμένει σε αυξημένα -με τον νόμο- όρια ηλικίας, τώρα αποσύρεται.

Οι επιτηρητές

Τα ανωτέρω θέματα θεωρείται ότι έχουν «κλείσει» μέσω της αλληλογραφίας με την Κομισιόν (σ.σ. μόνο ο υπουργός Εργασίας έχει στείλει δύο επιστολές και άλλη μία η γεν. γραμματέας Αθηνά Δρέττα), ενώ το πακέτο των μέτρων θα επιβεβαιωθεί στις 16 Ιουνίου στη διάρκεια της επιθεώρησης από την τρόικα των επιτηρητών. Ακολούθως, στις 22-23 Ιουνίου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή έτσι ώστε «να περάσει από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή μέσα στον μήνα και από την Ολομέλεια στις αρχές Ιουλίου».

«Δεν κάνουμε σχόλια σε πίνακες που μπορεί να βγαίνουν αποσπασματικά και δεν γνωρίζω και από πού προκύπτουν. Εμείς ασκούμε μια συγκεκριμένη πολιτική... που έχει άμεσο αποτέλεσμα: την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος». Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής αναφορικά με τη χθεσινή αποκάλυψη της «Ε» για μείωση στο μισό των αποζημιώσεων απόλυσης.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: