www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

«Η Ελλάδα μου θυμίζει την Αργεντινή του 2001»

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ, δήλωσε πως οι εικόνες από τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα θυμίζουν τα γεγονότα που πραγματοποιήθηκαν στην Αργεντινή το 2001, όταν η χώρα χρεοκόπησε λόγω του χρέους της, ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Τον Δεκέμβριο του 2001 η κοινωνική αναταραχή είχε φουντώσει. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες, κατά της κυβέρνησης του προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα, λόγω της αποτυχίας της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια γεγονότα που
ακολούθησαν, στις συγκρούσεις διαδηλωτών- αστυνομίας στην πρωτεύουσα, στις 19 και στις 20 Δεκεμβρίου.

Το εθνικό νόμισμα της Αργεντινής είχε συνδεθεί με το δολάριο αλλά τελικά η χώρα βρέθηκε σε αδυναμία. Έχασε τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής και, υπό το βάρος του δυσβάσταχτου χρέους, κατέρρευσε.

Το ΔΝΤ είχε χορηγήσει δάνεια 7,2 δισ. δολ. το 1999 και 39,7 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο του 2000, όμως οι όροι ήταν ασφυκτικοί. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκαν και οι καταθέσεις πάγωσαν. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε και η επόμενη που συγκροτήθηκε, κήρυξε πτώχευση. Σήμερα, η χώρα κατηγορεί το ΔΝΤ για κακοδιαχείριση της κρίσης του 2001-2002 και επισημαίνει ότι μπορεί να μιλά για οικονομική ανεξαρτησία, μακριά από την επίβλεψή του. Φέτος αναμένει ανάπτυξη από 3,5% ως 5%.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: