www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ελεύθερη πρόσβαση σε Ελληνικό και παραλία

Ακυρώνονται τα σχέδια για εμπορικά κέντρα και πολυτελείς κατοικίες στον χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Τέλος στην υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος από την πύλη τού παλιού αεροδρομίου έως τη λεωφόρο Αμφιθέας που προέβλεπαν τα σχέδια του 2007, βάζει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με τα νέα σχέδια για το πάρκο του Ελληνικού, καταργούνται ακόμη τα εμπορικά κέντρα και οι πολυτελείς κατοικίες.


Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πέσουν όλες οι περιφράξεις των Ολυμπιακών Ακινήτων στο Ελληνικό προκειμένου να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού. Αυτό, σύμφωνα με πηγές από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, δεν σημαίνει και αλλαγή στις συμβάσεις εκμετάλλευσης. Στα σχέδια περιλαμβάνεται ακόμη η ένωση του χώρου του πρώην αεροδρομίου με την παραλία του Αγίου Κοσμά με το ρίξιμο των περιφράξεων και τη μεταφορά αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην παραλία, στους χώρους των Ολυμπιακών Ακινήτων στο Ελληνικό.

Τα νέα σχέδια για τη δημιουργία χώρου πρασίνου στο Ελληνικό και την απελευθέρωση του θαλάσσιου μετώπου αναμένεται να παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι νέες επεμβάσεις αναμένεται να είναι αισθητά πιο οικονομικές από τον αρχικό σχεδιασμό του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.

Χώρος πρασίνου. Την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του νέου προέδρου του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας κ. Γιάννη Πολύζου με τους δήμαρχους Ελληνικού, Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την αλλαγή πλεύσης στα σχέδια σχετικά με τη δημιουργία χώρου πράσινου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου.

Βασικός στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η ελεύθερη πρόσβαση στο θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας. Σήμερα, έξι χρόνια μετά τούς Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως τη Γλυφάδα βλέπει κανείς μπάζα, περιφράξεις, κατασκευές νυχτερινών κέντρων και στο... βάθος θάλασσα.

«Η απόδοση της διαχείρισης της πλαζ του Αγίου Κοσμά στον Δήμο προκειμένου να ανοίξουμε τις εγκαταστάσεις είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες», λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης. «Σε ό,τι αφορά τον χώρο του πρώην αεροδρομίου, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Διεκδικούμε να γίνει χώρος πρασίνου χωρίς να υπάρχει καμία νέα πολεοδόμηση για την κατασκευή εμπορικών κέντρων και κατοικιών».

Έργα σε δύο φάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση μέσα στα επόμενα 4 χρόνια θα πέσουν όλες οι περιφράξεις στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στο Κανόε- Καγιάκ, στις εγκαταστάσεις Σόφτμπολ και στο Κέντρο Ξιφασκίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση του κοινού και να γίνει δενδροφύτευση όλων των ελεύθερων χώρων.

Οι όποιες πολεοδομικές παρεμβάσεις θα γίνουν μόνο στα υφιστάμενα κτίρια που υπάρχουν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, ενώ τα έσοδα για τη συντήρηση του πάρκου θα προέρχονται από την εκμετάλλευση των Ολυμπιακών Ακινήτων.

Στον χώρο του πρώην αεροδρομίου υπάρχουν 419 κτίρια και το σχέδιο του 2007 προέβλεπε την κατεδάφιση των 378 και τη διατήρηση των 41.

Ελάττωση του κόστους. Η δεύτερη φάση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα αφορά την υλοποίηση- αλλά με μικρότερο κόστος- των όσων προβλέπονται στο βραβευθέν αρχιτεκτονικό σχέδιο (στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διεξήχθη) μόνο στα έργα πρασίνου, όπως είναι για παράδειγμα οι διαδρομές πρασίνου και τα ρέματα.


Πέφτουν οι περιφράξεις στα Ολυμπιακά Ακίνητα και στον Άγιο Κοσμά

Αντιπαράθεση και για το κόστος των δέντρων

Τον Ιούλιο του 2009 οι δήμοι Ελληνικού, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου που διεκδικούν τη δημιουργία ενιαίου χώρου πρασίνου και εξέφρασαν αντιρρήσεις στα σχέδια του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ανέθεσαν μέσω ΤΕΔΚΝΑ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) τη σύνταξη νέας μελέτης. Οπως προκύπτει από την πρώτη φάση της μελέτης που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, υπήρξε ένας υπερβολικός προϋπολογισμός που οφειλόταν στα συμπληρωματικά έργα πολεοδόμησης- δεν είχαν σχέση με το πάρκο- και στην υπερκοστολόγηση των έργων πρασίνου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας επίκουρο καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ κ. Νίκο Μπελαβίλα, «με βάση την προκήρυξη το έργο έπρεπε να ξεκινήσει με 351 εκατ. ευρώ. Το ελάχιστο κόστος εκκίνησης ήταν 51,1 εκατ. και το ανταποδοτικό τέλος για τα Σπάτα 300 εκατ. Ενδεικτικά διαπιστώσαμε ότι η προμήθεια κωνοφόρων υπολογίστηκε με τιμή από 400 έως 2.300 ευρώ το δένδρο, ενώ οι πραγματικές τιμές είναι το πολύ 280 ευρώ για δένδρα ύψους 3 μέτρων! Την ίδια ώρα, το κόστος φύτευσης χωρίς την εκσκαφή και την προσθήκη χώματος υπολογίστηκε στα 37 ευρώ ανά δένδρο ενώ το πραγματικό κόστος μαζί με τη διάνοιξη του λάκκου και το χώμα ανέρχεται σε 10 ευρώ...».

'Οπως επισημαίνει ο κ. Μπελαβίλας, με 47 εκατ. ευρώ (τιμές 2010) τα υπάρχοντα χωμάτινα εδάφη του Ελληνικού μπορούν να καλυφθούν με 240.000 δένδρα και 210.000 θάμνους αντί των 40.000- 60.000 δένδρων που προέβλεπε το σχέδιο του 2007». Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη τι θα γίνει με το ανταποδοτικό τέλος για τα Σπάτα που ανεβάζει το κόστος.

Λειτουργικό κόστος. Στην έρευνα που συνέταξε το ΕΜΠ προκύπτει ότι το λειτουργικό κόστος του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού για τους αμιγείς χώρους πρασίνου ανέρχεται ετησίως σε 1.000.000 ευρώ αν ληφθεί υπόψη το ελάχιστο προβληματικό κόστος των 500 ευρώ το στρέμμα σήμερα στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» ή σε 2.600.000 για το σύνολο της έκτασης. Με ευρωπαϊκές ωστόσο τιμές το κόστος ανέρχεται γύρω στα 5 εκατ. ευρώ.

Πηγή:tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: